TSK'da Askerin Sigorta Sorunu: Mehmetçik Köle Midir?

Bedelli askerliğin düzenli hale gelmesiyle "vatani görevin" maddi karşılığı 2021 yılı için 40 bin TL olarak belirlendi. 40 bin lirası olmayan veya bu parayı vermek istemeyenler 6 ay askerlik yapmak zorunda. Bu hesaplamayla ilk bir ay hariç "vatani görevin" karşılığı her ay 8 bin lira ediyor. 

Bugün artık sigortasız işçi çalıştırmak ayıplanır durumda. Bence sigortasız işçi çalıştıran bir işveren, eğer başka bir özel durum yoksa, kölelik suçunu işliyor demektir. Bu itibarla sigortayı köleliği ortadan kaldıran ve çalışanın geleceğe güvenle bakmasına yarayan bir emniyet sübabı olarak görebiliriz. Sigorta adı da zaten buradan gelir. Bir aksilik durumunda kişiyi kölelikten korur.

Herhangi bir işletmede sigortasız işçi çalıştırmanın cezası her işçi için 90 bin lirayı bulmaktadır. Peki neden bu işverenlere ceza veriliyor? Neden sigortasız işçi çalıştırmak yasak? 

Çünkü sigortasızlık güvensizlik, güvencesizlik demektir. Gelecekten umudunu yitiren toplumlar şiddete meylederler ve toplumsal huzur yok olur. Onca yıllık emeğinizin heba olduğunu düşünün, ne hissederdiniz?

Buna rağmen sigortanın belki de en gerekli olduğu kurumda, TSK'da dev bir sigortasızlar ordusu var. Türk ordusu şanına şerefine yakışır şekilde askerine sigorta yapmadığı gibi Mehmetçik Sigortası adındaki hayat sigortasını her askere hukuksuz bir şekilde zorunlu kılıyor. Yani bir erkek, anayasanın ve fakirliğin zorlamasıyla askere alınıyor ve sigortası yapılmıyor.

Buna bir dur deme vakti gelmedi mi?

Mehmetçik Sigortası Mehmetçik Vakfı'nın "hassasiyetiyle" ortaya konan bir hayat sigortasıdır. Zaten her asker GSS'li sayıldığı için sağlık masraflarını kapsar gibi görünür, fakat gerçekte tek kuruş vermelerine gerek yoktur. GSS tüm hastane masraflarını zaten karşılar. Sadece askerlik sürecinde ölüm halinde aileye, sakatlanma halinde kendisine 40 bin dolaylarında bir tazminat verilir. Komik olan şu ki: Bedelli vererek askerlik yapmayanın ödediği bedeli sakat kaldığımızda veya öldüğümüzde alabiliyoruz. Madem ortada bir kaza riski var, madem ortada terör saldırısı riski var o zaman neden ordumuz, peygamber ocağımız her askere gerekli sigortayı yapmıyor? 

Boş lakırtıya, hamasete artık karnımız tok. 

Kaldı ki Mehmetçik Sigortası yapmayan bir askerin görevi sırasında başına bir iş gelirse, şehit ya da gazi sayılmayacak mı? Bu nasıl bir akıl tutulması böyle?

Bazıları "Türk ordusunda çalışmak vatani görevdir, onu ücretle mukayese edemezsin, o vatan sevgisidir, sevgiyi parayla ölçebilir misin?" gibi hamaset dolu cümlelerde bu yazıya saldıracaklar, bundan adım gibi eminim. 

"Hoşafın yağı kesildi" diye kazan kaldıran Yeniçeri'nin torunlarının şu haline bak. 

Bunlara şu cevabı vermek gerek:

TSK'ya çağrılıp zorunlu olarak askere gitmek bir zamanlar vatani görev olabilirdi, ama şuanda bedelli askerlik kanununun yürürlüğe girmesiyle yerinde yeller esiyor. Artık "vatani görevin" karşılığı 2021 yılı için 40 bin lira.  İlk bir ayı saymazsak, 40/5, her ay 8 bin lira ediyor. Buna rağmen, zorunlu asker itilip kakılmasına rağmen komik bir harçlıkla yetinmek zorunda kalmıyor mu? 

Mehmetçik Sigortası aslında TSK'yı maddi anlamda rahatlatan bir uygulamadır. Hem gerçek anlamda askere sigorta yapılmamış(SGK primlerinden bahsediyorum), iş işçi, çalışan işveren hukuku oluşmamış olur. Yani burada ikili kazanç var. Elbette ordu bu gibi kavramlardan uzaktır. Fakat her vatandaş kanun ve hukuk önünde eşit değil midir? Adalet askerlikte ayrı fabrikada ayrı mıdır? 

Emek emektir, iş iştir, hizmet hizmettir, görev görevdir. Hizmetin başına Askerlik, görevin başına Vatani getirdiğinizde her şey mubah olmuyor. Bunların hepsinin de artık kanunen bir maddi karşılığı var.

Ya bu karşılığı ortaya koyan bedelli askerliği ya da zorunlu askerliği ortadan kaldırın. Bu ikisini de yapmayacaksanız size üçüncü bir şık vereyim. Zorunlu askere en az asgari ücret, maaş verin, SGK primini ödeyin. Böylelikle hiç olmasa bu adaletsizliği bir azaltmış olursunuz.

Askerlik Borçlanması Saçmalığı

Biz bunları konuşurken bir de bir bakmışsınızdır, askerden yıllar yıllar sonra emekliliğine az bir zaman kalmışken SGK'dan müjde ister gibi ararlar amcamızı:

 "18 ay askerlik yapmışsınız. İsterseniz bu dönemi 30 bin liraya borçlanabilir ve 1,5 sene önceden emekli olabilirsiniz." 

Borçlanmak mı!? Lütfetmişler! Zaten "vatan borcunu" fazlasıyla ödeyen amcamız yine aynı dönemi borçlanmak zorunda öyle mi? Yoksa 1.5 sene daha emekli olabilmek için yaşlı haliyle çalışacak. Gerçi emekli maaşları da ayrı bir saçmalık. 

Bu vatan için bilfiil hayatını ortaya koymuş, verilen her görevi şerefiyle yapmış amcanın askerlik döneminin sigortasını ödemek bile akıllarına gelmiyor. Bunu düşünmüyorlar bile ey ahali! Askerliğin borçlanılmasını bir lütuf olarak görüyorlar.

Siyasi irade bizi ordudaki bir koğuş komutanı gibi yönetmeye kalkıyor. Hayır! Bizler hakkımızı sonuna kadar savunacağız, savunmalıyız. Bizler asker olsak da olmasak da bu ülkeyi var eden halkız. Vergi verenler ve askere gidenler olarak devleti lehimize çevirebiliriz. 

Vatan için askerlik yapanlara sigorta yapılmaması zulümdür, köleliktir. "Vatani görev" adı altında sömürmek anlamına gelir. Bu durum Bedelli askerlikle "yırtma" imkanı olup bunu kullanmayana, fakir olup bedeli karşılayamayana bir cezadır. Madem "vatani görevin" bedelli adı altında parasal olarak karşılığı var, o halde vatani görevini yapanlara bu karşılıktan verin. Bu onların hakkıdır.

Hiç olmasa sigortalarını yapın! El insaf!

Yorum Gönder

0 Yorumlar