Çekirdek kabuğu çöp değildir!

Çevreciliği taş kaldırımların, asfalt yolların ve beton binaların temiz görünmesi sananlar, modernite için doğa ile aralarına mesafe koyanlar çekirdek kabuğunu pislik olarak görüp çöpe atıyorlar. Asıl pislik olan, hiçbir çevre felaketine ses etmeyip görsel güzellik budalalığı yapan bu cahillerin parklarda, bahçelerde estirdiği terördür. 



Bir ayçiçeği tarlasında fotoğraf çektirmek için yanıp tutuşanlar, iş şehirlerdeki parklara gelince çekirdek kabuğu polisi oluyorlar. Yedi cetlerine çekirdek kabuğunun bir pislik olduğunu öğreten ve bu yanlış bilgiyle insanlar üzerinde terör estiren bu budalaları, 

termik santrallere
nükleer santralere, 
petrol şirketlerine, 
deodorant ve klima şirketlerine,
doğal yaşam güzergahına yapılan yollara,
göçmen kuşların rotasına yapılan havalanına,
tarım ilacı ve böcek zehri üreticilerine,

kısacası tüm bu küresel ısınma ve diğer çevre sorunlarının temel nedenlerine karşı çıkarken asla görmedik. Küçücük bir eleştiri olsa yeterdi, sadece küçücük bir eleştiri zerresi... Ama hayır. O da yok!

Çekirdek kabuğu üretilirken her ne kadar kimyasal madde kullanılsa da senden benden daha organik bir maddedir. Asfaltın üzerindeki, kaldırımdaki çekirdek kabukları 10 ila 20 günde gözle görülmez olurlar. Topraktaki ve çim üzerindeki kabuklar ise nemden dolayı daha hızlı çözünürler. Bu temel gerçeği anlayabilmek için üniversite falan okumanıza gerek yok. 

Güneş ışığı ve ısısı, nem ve gerisi bakterilerde...

Çekirdek kabuğunun toprak için tek bir handikabı olabilir, o da tuzlu çekirdeklerin toprağa bıraktığı tuzdur. Bazı çim türleri fazla tuzdan dolayı bir müddet sararma ve seyrelme yapabilir. Tuzun fazlası insan için de zararlıdır. Mümkün mertebe tuzsuz çekirdekleri tercih edin. 


Ben çözünebilir atıkları şehirdeysem bulduğum açık toprak alanları kazıp gömme taraftarıyım. Çok zor bir iş değil. Fakat bahçeniz varsa, topladığınız organik maddeleri yarısı kahverengi(çekirdek kabuğu, yaprak, kuru ot gibi) maddelerle yarısı yeşil maddelerle olmak üzere bir köşeye yığın. Bu yığın bir süre sonra iklim şartlarına başlı olarak muazzam bir gübre olacaktır. Ya da tüm bunların yerine toprak üzerinde örtü yapabilirsiniz. Buna malçlama da denir. Toprağın su tutumunu artırır. 

Bu itibarla sadece çekirdek kabuğu için konuşursak açık toprak ve ağaç altları tuzlu/tuzsuz çekirdek kabuğunu koymak için en uygun yerdir. Aslında kaldırımlar ve yol üzerinde de bunlar çözüneceğinden dolayı hiçbir sorun yok. 

Savurun gitsin!

Aslolan çözünebilirliktir. Bir madde doğada kolay çözünüyorsa neden onu çöpe atarsınız, ey bre gafiller! Çöpe doğada çözünemeyecek maddeler atılır ki doğadan uzaklaştırılsın. Daha bu basit gerçeğin bile farkında değilsiniz. Hatta geri dönüştürülebilecek malzemelerle bu organik maddeleri ayrıştırmak için büyük oranda enerji harcanıyor. Bunun da farkında değilsiniz.

Belki bin defa karıncaların çekirdek kabuklarını taşıdığına şahit oldum. Çekirdeğin içi daha besleyici, ama kabukların da eksiği yok. Şehirlerde her yer beton ve asfalta boğulurken sadece ev karıncası cinslerinin hayatta kalması çekirdek kabuklarının kendi kendine bir günde yok olduğu zamanları unutturdu bize. 

Buna karşı çıkmayıp park yerine spor salonu talep eden yoksa siz misiniz?

Çevrenin ve doğanın ne demek olduğunu anlamak için uğraşan ve genel cahilane kabullerden sıyrılan insan olmak kolay değildir. Elbette şunu sorabilirsiniz: "O kadar sorun içinde çekirdek kabuğu mu kaldı?" Bu soruda haklısınız. Bir küçük çekirdek kabuğu sorun olmamalı aslında. Fakat sorun yapıldı yıllarca. 

Hatta şu haberler meramımı daha iyi anlatacaktır:

Bunların hepsi farklı zamanlarda ve farklı şehirlerde olan olaylar. Belediyeler, zabıtasıyla başka bir sorun yokmuş gibi çekirdek kabuğu atanları avlıyor ve cezalandırıyor. Toplumun asli sorunuymuş gibi bu saçmalığın üzerine gidip duruyorlar yıllardır. Emek ve para harcıyorlar haybeye.

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim.

Bakın bu artık küçük bir mesele olmaktan çıktı. Görsel güzellik ukalalarının gözünün zevki yüzünden insanlara ceza veriliyor. Bu en büyük meselelerin çözümü için bir başlangıç. 

Büyük sorunları gerçekte sorun olarak görmeyen bir toplum, aslında sorun olmayan eylemleri en büyük sorun haline getiriyor. İşte bu kokuşmuşluktur. İşte bu topu taca atmaktır. 

Burada ise genel kabullerden sıyrılmış bir kahvehane sahibinin özgün tavrını görüyoruz: https://www.iha.com.tr/haber-bu-kahvede-yere-cekirdek-kabugu-atmayana-ceza-var-715213/

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Teşekkür ederim... bu bilgi gündelik yasamda fayda sağlayan bir tür...

    YanıtlaSil
  2. sıkıntı çekirdek kabuğu değil..toplumun yaşadığı yeri,ortak kullanım alanlarını hor kullanması..bu yıllardır süregelen bir alışkanlık..ve maalesef çocuk istismarı,din-bayrak-ırk kavramlarının siyasete malzeme olması,kadına şiddet gibi yaygın ve çözülmesi gereken bir sorun..!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çekirdek kabuğu gibi organik maddelerin bir sorun oluşturduğuna inanmamakla birlikte ortak kullanım alanlarının hor kullanılması gerçekten bir sorun. fakat örnek verdiğiniz sorunların yanında biraz küçük kalıyor gibi. bu tip olayların gerçek sorunları görmezden gelmemize neden olmaması gerek.

      Sil
  3. Yapmayın, insanlar tertemiz bir cevrede yasamayı hak ediyor. Bir ağaç altında yemyesil cimenlere oturmak varken başka insanların tükürük kalıntılarıyla dolu cekirdek kabuklarının üzerine oturmak mi insani olan? Parklarda dokunulmadığında 1 ay bile geçse o kalıntılar çimenlerde, parke taşlarda kalıyor. Görsel çirkinlik de cabası. Ve görsel güzelliği önemsemek insani diğer canlilardan ayırır. Yapmayın. Tuzsuz cekirdek yiyen insan sayısı onda 1 bile degildir. Kalanin verecegi zarar ne olacak? Yapmayın. Insanca yasayalım. Tertemiz cimenleri buldugumuz gibi temiz birakalim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temizlik algınızı lütfen gözden geçirin. Soluduğunuz, dokunduğunuz, yediğiniz kirliliği düşünün lütfen.

      Aslında en büyük sorun bu: İnsanı diğer canlılardan ayırmak

      İlginiz için teşekkürler.

      Sil
  4. Ben'ce de :
    * << ÇEKİRDEK KABUĞU ÇÖP DEĞİLDİR >>
    * << KURUYEMİŞ KABUKLARI ÇÖP DEĞİLDİR ! >>
    * << SEBZE MEYVE ÇEKİRDEKLERİ ÇÖP DEĞİLDİR ! >>
    * << KURU DALLAR VE YAPRAKLAR ÇÖP DEĞİLDİR ! >>
    ...
    Bu liste böyle uzaaar gider.

    YanıtlaSil

Yorumları buradan yazabilirsiniz.