Tıbbi Esrar Kullanımını Yasallaştırmak İçin Neyi Bekliyoruz?

Dünya'nın neredeyse her yerinde, çok az bir çaba ve maliyetle yetiştirilebilen kenevir bitkisi önündeki engellerin artık kalkma vakti geldi de geçiyor. Yaşlılar ve hastalar inim inim inlerken, umutsuz zihinler ilaç şirketlerine köle olmuşken, tıbbi amaçlı kenevir kullanımı artık yasal hale gelmelidir. 



Kenevir bitkisinin iki ana türü vardır. Cannabis Indica ve Cannabis Sativa... Indica'nın daha çok rahatlatıcı özelliği ön planda iken, Sativa enerji veren özelliği ile bilinir. En çok ekilen Cannabis Indıca "kafa yapma" için yaygın olarak sigara biçiminde sarılarak kullanılan Hint keneviridir. Cannabis Sativa ise daha çok endüstriyel ya da sanayi keneviri olarak adlandırılan türdür ve plastiğin organik bir alternatifi olduğu düşünülmektedir.

8 bin yıl önce kenevir bitkisinden uzak doğuda ilaç ve ip yapıldığı bilinmektedir.
 
Sarıkız, kuru, ot, coint, gubar, kendir, canabis adlarının yanında en sık kullanılan isimlerden ikisi de esrar ve marijuana(maruyana)’dır. Sonuç olarak hepsi aynı şeyi ifade eder.

Yaygın bir yanlış anlama ile 100 milyon dolarlık bir ihracata konu olan ve morfin yapılan Afyon Haşhaş'ı ile karıştırılabilmektedir. Ayrıca olgunlaşmamış tohum haznesinin yarılmasıyla ortaya çıkan beyaz sıvıdan çok etkili uyuşturucular(eroin vb.) yapılan diğer haşhaş türleri de kenevirden farklı bitkilerdir. Aynı familyada olsalar bile etken maddeleri ve oranları farklıdır ve bağımlılık yapıcılıkları yüksek, aşırı dozu öldürür.

Hint kenevirinde rahatlama ve uyarma etkili Cannabiol sınıfında 100’ün üzerinde madde vardır. Cannabidiol (CBD) ve tetrahydrocannabinol (THC) bunlar kan-beyin bariyerini geçebilmeyi başaran iki maddedir ve ilaç şirketleri bu maddelerin sentetik olarak, kimyasal reaksiyonlarla üreterek piyasaya sürmektedirler. 

Halbuki doğal olarak neredeyse heryerde, hatta balkondaki saksıda bile üretilebilen kenevir bitkisinin bu kadar lanetlenmesini anlamak mümkün değildir. 

Cannabiol(CBD) ve  Tetrahydrocannabinol(THC) HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR

Epilepsi nöbetini dindirmek.

Parkinson hastalarının titremesini engellemek.

İltihap giderici ve ağrı kesici olarak.

Psikoz ve bazı ruhsal bozuklukların dönemsel krizleri azaltmak.

Bulantıyı önlemek.

Migren ataklarını, ışık hassasiyetini ve depresyonu engellemek.

Anksiyeteyi önlemek için kullanılır.

Kas spastisitesi: MS ve ALS gibi hastalardaki kaslardaki sertleşme için önerilir.

Glokom, uykusuzluk, iştahsızlık için kullanılmaktadır.

ABD’de THC içeren dronabinol ve nabilone ilaç olarak karser hastalarında kemoterapiye bağlı bulantı ve iştah düşüklüğü için çok yaygın olarak kullanılır. Bu ilaç HIV/AIDS tedavisi gören hastaların kilo kaybetmemesi için de kullanılır.

CBD içeren Epidiolex adlı yeni bir ilaç çocukluk çağı epilepsisinde onaylanmış bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Fakat etkisi doğal kenevire yaklaşamamıştır.

Kenevir bitkisinin batılı ülkelerce tıbbi amaçlı serbestleşmesi nedeniyle artık psikiyatrik bozukluklardan beyin hastalıklarına, sindirim sorunlarından, kas ve sinir yapısına kadar pek çok alanda bilimsel çalışmalar özgürce yapılabilmektedir. 

Bu araştırmalara göre, özellikle hastalar üzerinde yapılan çalışmalar kenevir bitkisinin tedavi edici özelliğini ortaya koyuyor. Uyuşturucu etkili kenevirin doğal halinin sigara, damla yağı veya nargile şeklinde tüketilmesinin ise zararından çok faydasının olduğu, fakat bağımlılıktan mümkün olduğunca kaçmak gerektiği belirtiliyor.

Esrarın sigara gibi bağımlılık yapıcı özelliği bulunduğu bilimsel araştırmalarca destekleniyor.

ALKOL VS. KENEVİR

Kenevirin uzun yıllar yasadışı sayılması nedeniyle halk üzerinde bilimsel araştırma yapma imkanı son yıllarda doğduğu için alkolün ve kenevirin uzun süreli etkilerini karşılaştırmak şimdilik mümkün değildir. Fakat devamlı kullanımda kısa vadeli sonuçlara göre, kenevir alkole göre daha az zararlı...

Amerika Ulusal Uyuşturucu İstismarı Enstitüsü’nde bir sağlık bilimcisi olan Volkow, “Kenevir, kardiyovasküler sistemi etkiler, kalp atış hızını ve kan basıncını artırır, ancak bir kişi aşırı alkol tüketebilirken, kenevirde aşırı doza ulaşamaz” diyor ve devam ediyor, "aynı şekilde durmadan alkol tüketen birisi 5 dakika içinde ölebilirken kenevir kullanımında böyle bir şey söz konusu değildir."


Çok önemli başka bir araştırmaya göre, kenevir kullanımının yasallaştığı bölgelerde alkol tüketiminin gözle görülür şekilde azaldığı ortaya konmuş. Alkol kullanımı azaldıkça alkollü araç kullanımının neden olduğu kazalarda da azalma olduğu kabul edilmiştir.

Alkolün ve kenevirin trafikte kazaya neden olma potansiyelinin karşılaştırıldığı Amerika’daki Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından yayınlanan bir araştırma notu ise şöyledir:

"diğer faktörler ayarlandığında, kanınızda tespit edilebilir miktarda THC bulunması durumunda kaza ihtimalinin artmadığını, fakat kan-alkol oranı en az% 0,05 iken, bu riski% 575 oranında artırdığı görülmüştür" 


Görüldüğü üzere herhangi bir işleme tabi kılmadan üretilip tüketilebilen kenevir bitkisinin yararları saymakla bitmiyor. Sanayi tipi kenevirin ise plastiği tahtından etme potansiyeli bile onu mucizevi bir bitki yapmaya yetiyor. 

Tüm hasta ve yaşlılar,

Ağrı içinde kıvrananlar,  avuç avuç ilaç yutanlar,

Psikolojik hastalıklara maruz kalanlar.

Hatta alkol bağımlıları...

Türkiye'de tıbbi amaçlı esrar kullanımının yasallaşması için daha neyi bekliyoruz? İlaç şirketlerinin yan etki fışkıran ilaçları yerine, topraktan gelen bu doğal bitkinin kullanımını neden engelliyorsunuz? 

İleri düzey parkinson hastası olan şu adamcağızın sevincine bir bakın: 


Hala etkilenmediyseniz, ileri düzey epilepsi hastası şu çocuğun bir damla kenevir yağı ile yaşadığı rahatlığa bir bakın. Basit bir bitki nelere kadir. Dünya'da her doğan 100 çocuktan biri epilepsi hastası.



Başka bir parkinson hastası kamera karşısında keneviri kriminalize etmenin ne kadar yanlış olduğunu ve kendisi gibi hastaların bu nimetten faydalanmasının önündeki engellerin kalkmasını talep ediyor. Ne kadar şanslı ki onun bulunduğu ülkede kenevir serbestleşti. 



Daha sayısız örneği burada sıralayabilirim. Fakat nereye varmak istediğim artık anlaşılıyor olmalı. 

Bir yakınının ağrısını hafifletmek isteyenlerin sesini artık duyun. Bu insanlar yasa dışı işler yapmak isterler mi? İşte onlara bunu zorluyorsunuz? Kim çocuğunun, eşinin, annesinin, babasının can çekişmesini ister? Kim yasadışı uyuşturucu baronlarına kendini yem etmek ister? 

Fakat anlamamakta ısrar ettiğiniz için gerçeği görmediğiniz gibi başkalarının da bu gerçekle yaşamasını engelliyorsunuz. 

Sayısız araştırma, deney ve gözlem sonucu artık kenevirin söylendiği kadar tehlikeli olmadığını anlamış olmalıyız. Hatta doğru kullanılırsa var olan tüm kronik veya ölümcül hastalıkların semptomlarının etkili bir şifası olduğunu da bilmeliyiz. Bu itibarla yasa yapıcılardan ilaç şirketlerinin köleliğini bırakmalarını ve tıbbi amaçlı esrar kullanımını yasallaştırmalarını talep etmeliyiz. 

Bir doktor pekala yeşil reçeteli ilaç yazar gibi, dozuyla birlikle reçeteye kenevir de yazabilir. Devlet de artık kenevirleri tepe yapıp yaktırmak yerine vergi geliri elde edebilir.

İlaç şirketleri patentli araştırmalarıyla kenevir bitkisinin doğal formüllerini mülklerine geçirirken, Türkiye halkı olarak bizler, artık gözümüzü açmalıyız. Batılılar bizden daha mı akıllı? Yaşlılarına ve hastalarına daha mı fazla değer veriyorlar? 

Elbette hayır!

Batılılar bu özgürlüğü sancılı hak arama yöntemleriyle kazandılar, bizler de kazanabiliriz. Bizler de bu Allah'ın şifasına sahip olabiliriz. Fakat önce bilgisizlikten kurtulmalı ve neye ihtiyacımız olduğunu dosdoğru saptamalıyız. 

Not: Esrarın kontrolsüz ve eğlence amaçlı kullanımı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Türkiye'de esrar kullanımı yasal olmadığı için, evde bir saksıda bile kenevir yetiştirmek yasak olduğu için bu yazıdan yola çıkarak yasadışı eylemlerde bulunmak doğru olmaz. Bu yazıda talep edilen bir kanun değişikliğidir. Günde bir avuç ilaç yutan hastaları ve ağrı içinde kıvranan yaşlıları ilgilendiren bir özgürlük reçetesidir.   

Yasa koyucu milletin talebini görmezden geliyorsa, egemenlik milletin değildir.

Dipnot: Esrar kullanmadım ve yasal olmadıkça kullanmayı düşünmüyorum. 

Kaynakça:

http://engindusun.com/alkol-ve-kenevir-zararlarin-ve-etkilerin-kiyaslanmasi/

https://www.drozdogan.com/esrar-kenevir-otu-tibbi-amacla-kullanilabilir-mi-potansiyel-riskleri-ve-faydalari-nelerdir/

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/medical-marijuana-faq

Yasal Uyarı: Bu yazıda yer alan içerikler yalnızca halkı bilgilendirme amacı taşımaktadır. Uyuşturucu sınıfında olan esrar, marihuana, THC maddesi ile her türlü uyuşturucuyu kullanmak veya bulundurmak Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur. Madde bağımlılığı konusunda profesyonel destek almak için Sağlık Bakanlığı’nın 191 no'lu telefonunu arayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar