KİM BU ÇİÇERO?

Erdal Beşikçioğlu'nun yeni filmi Çiçero'nun ilk fragmanı yayınlandı. Erdal Beşikçioğlu'nun canlandırdığı Nazi ajanı İlyas Bazna(Elyesa Bazna) kim? İkinci dünya savaşında Nazi Almanyası lehine casusluk faaliyetinde bulunan Arnavut Elyesa'nın kim olduğunu açıklıyorum. 



Elyesa Bazna (İlyas Bazna olarak da tanınır, (28 Haziran 1904, Priştine - 21 Aralık 1970, Münih), II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası hesabına çalışmış ve Cicero (Çiçero) kod adıyla tanınan Arnavut asıllı casustur.

Ankara'da büyükelçiliklerde uşaklık yaptığı yıllarda keşfedilen Bazna, zamanla casusluk yeteneklerini geliştiriyor ve babasının ölümünden sorumlu tuttuğu İngilizlere karşı intikam arzusu güdüyordu. Dönemin en karışık zamanlarında İngilizlere ait çok gizli belgeleri Almanya istihbaratına satmıştı.


Resmi Fragman



Devamını ise Vikipedi'den alıntılayalım;


Elyesa Bazna casusluk yaptıği yıllarda Von Papen'in taktığı kod adının Çiçero olduğunu bilmiyordu. Hatta, kendisinin Çiçero olduğunu ancak 1950’de, sefarette belgeleri teslim ettiği Moyzisch'in tüm yargılamaların ardından inzivaya çekildiği Tirol Alpleri'nde yazdığı anılarından ve yine 1950'de, İngilizlerin artık bu casusluk olayını açıklamasıyla öğrenebildi.

I was Cicero (Ben Çiçero'ydum) başlığı altından yayınladığı anılarından ise daha yüksek bir kazanç elde etmiştir. Kitabı 1951 yılında 5 Fingers (Beş Parmak) adı altında, Joseph L. Mankiewicz'in yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmış, Bazna rolünü James Mason oynamıştır.
Elyesa Bazna 1970'te, Münih'te 66 yaşında, yoksul bir gece bekçisi olarak ölmüştür. 
http://www.wiki-zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvRWx5ZXNhX0Jhem5h

Yorum Gönder

0 Yorumlar