TÜRKİYE'DE BİR İLK: VERİ KAYNAĞI

İstatistikleri anlaşılır hale getirerek sınıflandıran verikaynaği.com açıldı. Bu sitede TÜİK ve uluslararası istatistik kurumlarının verilerine kolaylıkla ulaşılabiliyor. Böylece zanna dayanmayan kesin ve kolay ulaşılan verilerle karşılaştırma rahatlıkla yapılabiliyor. Umarız sade vatandaşın ilgisini çeker ve artık kamuoyundan söz edebiliriz. 

Ülkemizde güncel siyaset gündüzümüzü tamamen ele geçiriyor. Arka planda deveran eden derin sosyal sorunlar görmezden geliniyor. 

Az çok etrafına diğerkam bir gözle bakabilenler, sorunların çözülmesi noktasında umutsuzluk gömleğini giymeye başlamışken yeni açılan verikaynaği.com adlı sitenin bulunduğu konum oldukça önemli. 

Sosyal sorunlar "gözden ırak olan, gönülden de ırak olur" düsturuyla halı altına itilirken verikaynagi.com, sorunları tüm çıplaklığıyla yüzümüze vurmaktan çekinmiyor. Aslında site bunu, herhangi bir yorum veya tahmin ile değil, yalnız ve yalnız ham verilerin grafikler eşliğinde aktarmasıyla başarıyor.

TÜİK ve çeşitli uluslararası istatistik kuruluşlarının resmi siteleri insanı insanlığından çıkaracak derecede karmaşık olabiliyor. Yıllardır bu verilerin tek bir kaynaktan ulaşılabilir olması her sağduyulu, diğerkâm insan için büyük bir hayaldi. Tek bir yerden, tek bir arama motorundan tüm sosyal istatistiklere anında ulaşabilmek oldukça büyük bir ütopyaydı desek yeridir. 

verikaynagi.com adlı övüp övüp bitiremediğim site şu anda pek fazla veriye sahip değil. Umarız zamanla tüm verilere bu site vasıtasıyla ulaşabiliriz. 

Sosyal istatistiklerin sosyal sorunların tespiti yönünden önemi çok ama çok büyüktür. Sorunun saptanması ve çözülmesi böylece kolaylaşacaktır. Bu ve bunun gibi siteler vasıtasıyla kalabalık içerisinde erimeye yüz tutmuş birey, toplumun sosyal ilerleyişi hakkında bilgi sahibi olacak ve zamanla sorunların çözülmesini talep edecektir. 

Borsada işlem gören bir hissenin ayrıntılı bir grafiği çeşitli analizlerle geleceği öngörmemize nasıl yardım ediyorsa, Veri Kaynağı da toplumsal yapının halihazırdaki durumunu ve gelecekte başgösterebilecek sorunların tespit edilmesi için faydalı olacaktır. 

Gelin veri kaynağının amacını kendisinden alıntılayalım;


Veri Kaynağı, Türkiye’ye dair sosyo-ekonomik verileri kamuya açık resmi kaynaklardan derleyerek toplumun tüm kesimlerinin kullanımına sunan bir İzlemedeyiz projesidir. verikaynagi.com adresi ve sosyal medya kanalları üzerinden yayın yapan çalışmanın amacı, veri temelli bir tartışma ortamının yaygınlaşmasına ve açık veriye ulaşımla ilgili farkındalık oluşmasına katkı sağlamaktır.

Bu yazıyı okuyan herkese e-mail adreslerini siteye kaydettirmesini ve güncel veriler ile tartışma yapmasını öneriyorum. Boş ve sığ tartışmaların yerini gerçek bilgi ile yapılan, ortak iyiyi ortaya çıkaracak tartışmaların alması temel temennimdir...

VERİ KAYNAĞI HAKKINDA

Yorum Gönder

0 Yorumlar