SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ VE SAVAŞ İHTİMALİ

Davudoğlu'nun başbakanlığı döneminde IŞİD'in saldırma ihtimaline karşı, savaşmama tercihinden dolayı Ceber Kalesinden taşınan Süleyman Şah Türbesi, şu anda PYD kontrolündeki Eşme(Ashmah) köyünde bulunuyor. 

IŞİD'in Suriye ve Irak'ta önlenemez yükselişi döneminde Başbakan Davudoğlu'nun talimatıyla "Şah-Fırat Operasyonu" ile taşınan Süleyman Şah Türbesi, şu anda PYD kontrolündeki bir bölgede bulunuyor. 

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi kırsalına yakın, sınıra yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan bir alanda bulunan türbe, 2015 gündemini oldukça etkilemişti. 

Fırat Kalkanı sonrası yapılan Afrin Harekatı bitiminde akla tekrar gelen bu türbenin konumu önem arz ediyor. Bu itibarla bir amme hizmeti olarak bu türbenin konumunu göstereceğim. 

O dönemde de Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, PYD ile anlaşmak için çabalıyor, savaşsız bir yol ile menfaatlerini kolluyordu. Fakat, çözüm sürecinin fesh edilmesi sonrası planlar değişti ve "PKK=PYD" sloganları her yeri inletmeye başladı. 

Dönemin Başbakanı Ahmet Davudoğlu "Şah-Fırat Operasyonunu" böyle takip ediyordu;
Görüleceği gibi en soldaki hava kuvvetleri gömlekli orgeneral Akın Öztürk 15 Temmuz günü başarısız olan darbe girişiminin sorumlusu olarak yakalanmış ve ağırlaştırılmış müebbetle yargılanmaktadır.
















İşte operasyon sonrası türbenin yerleştirildiği bölge. Görüntüler Google Earth'den güncel olarak elde edilmiştir. ↙















liveuamap'den elde edilen bu görüntüler ise bölgenin kim tarafından kontrol edildiğini ortaya koyuyor. Sarı bölge PYD/YPG'yi, yeşil bölge ise, Fırat Kalkanı ile IŞİD'den ele geçirildikten sonra ÖSO'ya teslim edilen bölgeyi ifade ediyor.


Sağ üst köşede söz konusu Ashmah(eşme) köyü görülecektir.




Tarihsel olarak da Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın Türkiye açısından önemi oldukça büyük. Zamanında bu türbeye yapılacak saldırılar nedeniyle Türkiye, bir anda kendini büyük bir savaşın eşiğinde bulabilirdi. Fakat görülüyor ki bu operasyonlarla düşünülen "savaşsızlık" dönemi, Fırat Kalkanı ve Afrin Harekatı ile bitmiş görülüyor. Türkiye, zaman geçtikçe yani 2018'in Mart ayı ile birlikte Suriye'deki savaşa daha da çekiliyor.

Süleyman Şah türbesi zaman içerisinde "savaştan kaçınmak" için birden fazla kez taşınmıştı. 2015'de yapılan bu operasyon ile son yeri olan Eşme köyü de şu anda PYD kontrolünde ve Türkiye Cumhuriyeti, ordusuyla PYD'ye savaş açmış durumda. Görüldüğü gibi türbenin konumu oldukça önemlidir. 

















Bir türbeye saldırı ihtimali nedeniyle "savaştan kaçınan" ülke konumundan, yerel ayrılıkçı güçlerle işbirliği yapan ve sıcak operasyonları ordunun tüm kaynaklarıyla icra eden bir ülke konumuna gelmek gerçekten de düşündürücüdür.

Diplomatik kanalların açık olması, yani sorunların savaş olmadan çözülebilmesi için yürütülen operasyonlardan, oy ve güven ortamının sağlanması için yürütülen savaşlara geçiş hiç de hayra alamet değildir. Bu anlayış, zaman içerisinde "savaştan kaçınmak" için taşıdığı türbeyi gerekçe göstererek, bölgeye yönelik yeni bir savaş başlatmaktan geri durmayacaktır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar