Vatani Görevin Maddi Karşılığı: Mehmetçik Köle Midir?

Askerlik için, her erkeğin yapmakla mükellef olduğu "vatani görev" denir. Halbuki askerlik yapan herkes devlet adına çalışır. Devlete çalışan askere maaş verilmediği gibi nedense asla sigorta bile yapılmaz, primi ödenmez. Bunu dillendiren tek bir kişi bile yok. Askerliği yapan bir vatandaş emekliliği yaklaştığındaysa, askerliğini borçlanması ona bir lütuf gibi sunulur. Bunun zulmün bitmesi lazımdır.



Askerlik borçlanması tabiri caizse, "vatani görevden dolayı borçlu çıkmak" demektir. Halbuki vatani görev denilip kutsallaştırılan askerlik, diğer her türlü iş gibi bir iştir. Örneğin pratikte sözleşmeli er (maaşlı ve paralı asker olarak da adlandırılabilir) zorunlu askerden farklı değildir. Komutanlar da onları paralı bir askermiş gibi kullanır. 

Mesela ben sürücü olarak askerliğimi yaptım.  Her gün komutanları evlerinden, lojmanlarından alıp üsse getirir, mesai saati bitmeden de komutanları evlerine götürürdüm. Araç benim sorumluluğumdaydı. Görev tanımımda olmamasına rağmen simit veya poğaça istenirse, yolumu değiştirmek pahasına simidi, poğaçayı almam beklenirdi.

Şimdi size sorarım: bu bir iş değil midir? 

İşte dananın kuyruğu burada kopuyor. Bir iş yaptınız ama karşılığını alamadınız, sigortanız bile yapılmadı, yani hiçbir güvenceniz yok. Şimdi sizin Amerika kıtasına getirilen kölelerden ne farkınız kaldı? İşte bedelliyi karşılayacak parası olmayıp askerliğini zorunlu olarak yapan vatan evlatlarının düştüğü hal budur.

Barış zamanı askerlik yapmak, diğer her türlü iş gibi bir iştir. Sigorta insan haysiyeti ve güvencesi için yapılmalıdır, hatta bedelli askerliğin var olmasından dolayı maaş da verilmelidir. Çünkü bedelli askerlik, "vatani görevin" parasal bir karşılığının olduğunu kanıtlayan aftır. Öyleyse, bedelli askerlik yapmayanlar bu bedelden pay almalılar. 

Örneğin 2023 yılı için bedelli askerlik bedeli 104 bin liradır. Yani vatani görevin maddi karşılığı 104 bin lira. Bedelliler de zorunlu askerlikte olduğu gibi 1 ay askerlik yaparlar. O halde zorunlu askerliğin aylık maddi karşılığı ilk bir ay hariç aylık 20.800 lira olacaktır.

Bu gerçeğe rağmen zorunlu askerliğini yapan vatan evlatlarına komik bir harçlık dışında para verilmez. Para verilmediği gibi sigorta bile yapılmaz. Bir de bunun üstüne emekli olabilmek için yaptığı askerliğini borçlanması beklenir ve bu lütuf gibi sunulur. İşte bu ülkenin vatan evlatlarını en çok yaralayan budur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar