İtiraz Online Film Önerisi: Güney Afrika ile ilgili 3 film

Başlıkta "İtiraz Film Önerisi" ifadesini gördüğünüzde sizlere toplumsal çığlıklara yer veren, güçlülerin ve zenginlerin tarihini değil, ezilenlerin ve yoksulların tarihini anlatan filmler önereceğim. Hayat çelişkilerini filmin o görsel gücüyle daha iyi anlayabildiğimiz inancıyla sizlere ırkçı(apartheid) Güney Afrika rejiminin yıkılış hikayesini konu alan 3 film önermek istiyorum. 




Film izlemek istediğimde önce kendime konu belirlerim. Konu üzerinden yönetmenleri araştırır ve filmlerin birbirlerine benzememeleri için farklı yerlerde yaşayan, farklı kültürle büyümüş yönetmenlerin filmlerini izlerim. Böylelikle konu ile alakalı şekillenecek fikrimin daha nesnel olacağına inanırım.

Zihnimde Güney Afrika ile ilgili hep bir merak vardı. Siyahların anavatanı nasıl olur da  beyaz ırkçılığının en şiddetli görüldüğü ülke olabilirdi? aklımda bu sorunu çözmeye çalışırken şu 3 filmle karşılaştım: 

1- Goodbye Bafana (Özgürlüğün Rengi) - Bille August

Uyarlama üstadı Bille August tarafından çekilen bu film, izleyince göreceksiniz çok güzel işlenmiş. Irkçı rejim tarafından "terörist" olmakla suçlanan Nelson Maldela'nın yıllarca gardiyanlığını yapan adamın zihni dönüşümünü anlatıyor. 




Çocukluğundan beri zencileri dışlamayı bir görev sayan bu kişi, Mandela'nın direnciyle ve toplumun durumuna eleştiri getirmekle sağduyu kazanmaya başlar. Zaman içerisinde Mandela'nın en büyük destekçilerinden biri olur. 

2- Mandela: Long Walk To Freedom (Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol) - Justin Chadwick

Bu film tam anlamıyla bir biyografidir. İdris Alba'nın oyunculuğu bu filmi bana sevdirmiştir. Film Güney Afrika'da yaşananları Mandela'nın gözünden anlatıyor. 



Mandela bilindiği üzere tek dönem başkanlık yaptıktan sonra görevden kendi isteğiyle el çekmiştir. Ölene kadar koltuktan kalkmayan iktidar budalalarına örnek olması için bile iki kere izlenir ve paylaşmaya değerdir.

3- Cry Freedom (Özgürlük Çığlığı) - Richard Attenborough

Ünlü belgeselci David AttanBorough'un kardeşi zamanında öyle bir film yapmış ki izlediğimde tüylerim diken diken olmuştu. Bu film yine Güney Afrika'da, ama Mandela'nın çevresinde geçmiyor. Yine Mandela gibi ama daha şiddetli bir hak arayış amacı güden Stephen Biko karakterini tanıyoruz. Denzel Washington bu karakterin hakkını veriyor. 




Filmde savunmanın, asimile olmaya direnmenin yolunu anlatan Biko'ya önceleri alaycı bir şekilde yaklaşan gazetecinin zihni dönüşümü anlatılıyor. Biko'nun yaşadıklarını merak eden gazetecinin ailesi ve kurumsal memurlarla yaşadıkları filmi oldukça gerilim yüklü yapmış. Mandela adını duymak istemeyenlere gidecek güzel bir film. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar