Kısa ve öz: S-400 ne işe yarar?

Türk F-16'ları 2016'da Rus Su-24 uçağını Suriye sınırında düşürdüğünde Rusya hemen Suriye'nin dört bir köşesine S-400'leri yığmıştı. Erdoğan, F-16'lar Suriye'ye yaklaşamaz olunca Fenerbahçe'yi gol manyağı yapan futbolcuya neye mal olursa olsun formayı giydirmeye çalışan Aziz Yıldırım gibi S-400'e sarıldı, bırakmadı.




Amerikan Patriot(Vatansever) sistemlerinin muadili ve güç olarak daha etkili S-400'ler yazılım ve donanım olarak biraz eski bir teknolojidir. Genellikle Amerikan jetlerinin(genellikle F-16'lar) eksiklikleri üzerinden geliştirilmiştir. Aynı Patriot gibi tamamiyle hava savunması amaçlıdır. Menzile giren jetler, füzeler için geliştirilmiştir.

NATO, süre dolunca Patriot sistemlerini Türkiye'den çekmiş ve Türkiye'ye S-400'den başka alternatif kalmamıştı. Yaklaşık üç yıldır beklenen bu silah, yakında Türkiye'ye geliyor. 

S-400'lerin kullanımının pahalı olduğuna ve bu sistemin yalnızca saldırı altındaki acil durumlarda kullanılacağına yönelik açıklamalar toplumun bir bölümünü tedirgin etti. "Ne yani boşu boşuna, garajlarda küflensin diye mi alıyoruz bunları" diyorlar. 

Halbuki S-400'ler savunma silahı olarak yalnızca saldırı anında aktive olurlar. Bu çok normal bir durumdur. Patriotlar da S-400'ler de radara yakalanan bir düşman uçağını veya füzesini vurmakla görevlilerdir. Radara yakalanmış bir şey yoksa neden boşu boşuna kullanılsın ki?

Buradaki asıl tartışılması gereken durum S-400'lerin üç yıla yakın bir süre yöneticilerin tembelliğinden dolayı getirtilememesidir. Süre uzadıkça tepkilerin arttığını, ülkenin baskı altına girdiğini hepimiz görüyoruz, ama nihayetinde biricik S-400'lerimiz çok pahalı da olsa geliyor. Erdoğan'ın şahsi hırsıyla ve hevasıyla da olsa bir savunma sistemine ihtiyacımız vardı. 

Savunma bir toplumun temel hakkıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar