EYT YASASI ÇIKTI ÇIKTI. YOKSA 4,5 SENE YASA MASA YOK!

'99'dan önce çalışmaya başlamış olanların emeklilik haklarını almasında sonra viraja giriyoruz. Kısaltılmış adı EYT olan bu grubun içler acısı durumunu daha önce yazmıştım. Şimdi ise Erdoğan'ın EYT eylemlerinden ve anketlerden korkmasıyla birlikte yeni düzenlemeler çıkarma ihtimalini tartıştığım bu yazıya herkesi beklerim. 

EYT yasasının çıkma ihtimali gün geçtikçe azalıyor. Seçimlere çok az bir süre kalmışken, yani emeklilik umutları tükenirken EYT'nin oy tercihleri çok önemli hale geliyor. Erdoğan ve Bahçeli kendilerine oy vermeyenleri "PKK'ya yardım"la suçlarken orta yaşlı, dindar, muhafazakar EYT'li seçmen oyunun rengini belli etmemeyi tercih ediyor. Bu yüzden seçimlere bir kaç gün kalmışken Erdoğan'dan "seçimden sonra" bir düzenleme sinyali gelebilir diye düşünüyor belli ki. Fakat bu sinyal tamamiyle EYT'nin kaçmaması için söylenmiş bir sözden ileri gitmeyecektir. Bu seçimden önce bu yasa çıktı çıktı. Yoksa 4 buçuk sene EYT'nin herhangi bir zafere ulaşacağını düşünmüyorum. Tabi hakların yalnızca sandıklardan çıktığını düşünüyorlarsa.

21 Haziran'da paşa paşa oy veren kitleler Erdoğan'ı 5 yıl daha seçmişlerdi. O dönemde yine "beka" konusu tartışmaya açılmıştı. Ülkenin etrafının ateş çemberleriyle kaplı olması tekrar koltuğa oturmanın gerekçesi olarak gösteriliyordu. O dönemde (ki bu dönem o kadar da uzak değil) Erdoğan rekor bir katılım oranıyla, yine son yılların rekor diyebileceğimiz bir oy oranıyla seçildi. 

Şimdi ise durum biraz farklı. Erdoğan'ı seçenler de dahil olmak üzere herkes ona bir "ders" verme derdinde. Bunun da büyük şehirleri kaybettirerek yapılabileceğini biliyorlar. 

Fakat bu 2018'deki seçimden sonra tanrı krallık yetkileriyle bir 4 buçuk yıl daha başımızda olan Erdoğan'ı yönlendirmek artık çok zor. Çünkü hiçbir yasal kuvvet onun gücünü sınırlandıramıyor. Meclis mi, yargı mı? Hiçbirisi! 

Sadece EYT!

Evet özellikle EYT olarak kısaltılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubunun nüfus gücü muazzam bir oy oranını teşkil ediyor. Onlar genelde büyük şehirlerde yaşıyorlar. Hatta Ankara ve İstanbul'da milyonları buluyorlar. Bu durum da Erdoğan ve destekçilerinin soğuk soğuk terlemelerine neden oluyor. YSK görevlilerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması da bunu apaçık gösteriyor olmalı. 


İstanbul'da bir milyonun üzerinde bir katılımla gerçekleşen EYT toplantısı da takdire şayan bir meydan okumaydı. Son yılların en büyük bağımsız ve barışçıl eylemlerinden biriydi. Tabiki medya bunu asla görmedi, göremez de...

Egemen güçlere boyun eğmiş bir iktidar milletin öz varlığına bir emeklilik hakkını bile çok görüyor aslında. EYT'liler bunun lütuf olmadığını bilmeliler. Emeklilik hakkı onları analarının ak sütü gibi helal bir haktır. 

EYT hakkında daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz: 


Tarih boyunca toplumsal haklar, hak sahiplerinin özverili davranışları sonucu kazanılmıştır. Sanayi devrimi sonrası İngiltere'ye veya köleliğin 20. yy'a kadar hüküm sürdüğü Fransa'ya bakalım. Bu gün a'dan z'ye tüm hakları elimizle koymuş gibi buluyoruz. Hakları ağaçlardan armut toplar gibi topluyoruz. Fakat bu haklar için binlerce, milyonlarca insan acı çekti bunu unutuyoruz. EYT meselesi de böyle olacaktır. Yıllar sonra 65 yaşında emekli olmak zorunda kalanlar o zaman farkedecektir gerçeği. Eğer toplum hakkını söküp alırsa daha erkenden emekli olma hakkına sahip gelecek nesiller bu dönemlerde yaşanan acıdan bihaber olacaklar.

Bugün Erdoğan'a yetki verenler ondan EYT yasasını istiyorlar ve Erdoğan, EYT'nin analarının ak sütü gibi helal olan bu haklarını vermiyor. Ama EYT bu konuda hala umutlu. 

Tek bir şahsiyetin ağzına bakan bu kitlelere son olarak şunları söyleyeceğim:

Kazanılmış hakkınızı bile sizden esirgeyenlere karşı yalnızca yerel seçimlerde değil genel seçimlerde de tavrınızı belli etseydiniz bu noktalara gelmezdik. Belki önümüzdeki yerel seçimlerde bu haklarınız verilmeyek. Belki bu haklarınızın üzerine oturulacak. Ama ilerde yöneticileri seçtiğimiz o seçimlerde yine hakkınızı alabilirsiniz isterseniz. Erdoğan gider başkası gelir... Önemli olan haklardır.

HAK VERİLMEZ ALINIR!

Yorum Gönder

0 Yorumlar