KİLİS'E HAVAN BOMBARDIMANI VE FIRTINA OBÜSLERİ

Aylardır IŞİD bombardımanıyla boğuşan Kilis'te tansiyon yüksek. Şimdiye kadar 18 kişinin yaşamını yitirdiği bombardımana karşılık TSK'nın Fırtına obüsleriyle uyguladığı "misliyle cevap" politikası malesef işe yaramış görünmüyor. 

18 ocaktan beri IŞİD kontrolündeki bölgeden atılan mermi sayısı 60'ı geçti. Özellikle şehir merkezi hedef alınarak başlatılan bombardıman neticesinde 18 kişi yaşamını yitirdi, 60'dan fazla kişi yaralandı.

Sehirde belirsizlikler sürerken Kilis halkı şehri boşaltmaya başladı. Günlerdir bombardıman altında kalan Kilis'te yaşam artık durma noktasına geldi. 


IŞİD in Kilise yönelik başladığı havan bombardımanına Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)'nin Fırtına obüsleri ile "misliyle karşılık" verdiğini açıklaması yeterli görünmüyor. Özellikle Suriye sınırında yaşayanlar her an tedirgin durumdalar. 


IŞİD'İN KİLİS'E YÖNELİK BOMBARDIMANI


IŞİD yapı itibariyle ideolojik ve stratejik olarak militan kazanmanın yollarını arıyor. Bu noktada da IŞİD için Kilis'in ayrı bir önemi var. Kilis Suriye'deki bitmek tükenmek bilmeyen savaştan kaçan yüzbinlerle ifade edilen sığınmacıyı misafir ediyor. Bu noktada Türkiyelilerin ve Suriyelilerin arasındaki birlikteliğin yok edilip, yöre halkının kışkırtılmasıyla doğacak radikalleşme süreci IŞİD için önemli bir mihenk taşı. Türkiye'de hassas bir bölge konumunda olan Kilis'in IŞİD tarafından daha çok camilerin ve hastanelerin bombalanması, amacı ayan beyan ortaya koyuyor. 


18 Ocak 2016 tarihinden beri Suriyeli sığınmacı sayısıyla belirginleşen Kilis'e saldıran IŞİD'e karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin başladığı "misliyle karşılık"lar malesef işe yaramış görünmüyor. Fırtına obüsleri yapı itibariyle hedef önündeki doğal engeller sebebiyle IŞİD'e karşı etkili olamıyor. Bu noktada Rusya S-24 jetinin düşürülmesiyle doğan Rus-Türk gerilimi sebebiyle Suriye'de hava gücü bulundurma kartını kaybeden Türkiye, IŞİD'den gelen havan topu mermilerine cevap vermekte etkisiz kalıyor.


IŞİD-PKK EŞZAMANLILIĞI

 Görünen o ki, PKK'nın bazı ilçelerdeki "millete dünyayı zehir etme" çabasının bir benzeri olarak görülebilecek IŞİD'in Kilise yönelik bombardımanı TSK tarafından durdurulamıyor. TSK'nın yapmış olduğu açıklamalar IŞİD'in havan toplarını attığı bölgelerin zayıflatıldığı yönünde olmasına rağmen, mermilerin hala şehrin göbeğine düşüyor olması sorguladığımız önemli bir konu. 

Militarist örgüt konumunda bulunan PKK, siyasi hak arayış mekanizmalarının güçlenmesiyle bir gözü toprağa bakan bir örgüt konumuna gelmişti. Fakat yöneticileri tarafından yürütülen halkın radikalize edilmesi stratejisiyle siyasete kaptırdığı gücünü yeniden kazanma arayışındaki PKK, birkaç ilçe merkezinde ölümü beklerken, IŞİD'in diğer taraftan hassas konumuyla göze batan Kilis'i bombalıyor olması ise oldukça düşündürücü. 


OBÜSLERİN YETERSİZLİĞİ VE YENİ YAPI ARAYIŞI


TSK'nın cevap anlamında yetersiz teknolojiyle IŞİD bombardımanına karşı başarısız olması ise geleceğe yönelik güvenliğin tehlikede olduğunu düşündürmüyor değil. Dolayısıyla IŞİD gibi Türkiye'ye oranla çok küçük diyebileceğimiz bir askeri gücü olan bir örgütün bu kadar uzun süre( yaklaşık 3 ay) boyunca Türkiye topraklarını bombalıyor olması Türkiye'nin askeri yapısının ve dış politika stratejisinin sorgulanmasıyla sonuçlanacak bir sürece girilmesi demek olmalı zannımızca. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar