YENİ ŞAFAK'IN FACEBOOK HESABI TAKİPÇİ KURNAZLIĞI GEREKÇESİYLE KAPATILDI (İDDİASI)

Türkiye'de ana akım medyanın önde gelen gazetelerinden Yeni Şafak'ın toplam 10 milyondan fazla takipçisi olan Facebook sayfaları kapatıldı. Yeni şafak ise, Facebook ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuç alınmadığını hatta Facebook tarafından cevap dahi verilmediğini belirtti. 

















İletişim ağlarında Sosyal medyaların güçlenmesiyle gazeteler ve televizyonlar buralarda etkin olmanın yollarını arıyorlardı. Günümüzde Gazeteler artık kağıttan çok internet ortamındaki reklamlardan kazanç sağlamaktadırlar. Bu sırada Türkiye'de merak konusu olan bir diğer gelişme de Yeni Şafak gazetesinin kısa sürede milyonlarca takipçiye sahip olmasıydı. İddialara göre, Yeni Şafak'ın satın aldığı irili ufaklı Facebook sayfalarını "Yeni Şafak Facebook Sayfası" adı altında takipçileri ile birlikte birleştirdiği yönünde. Bu durum ise, türlü sayfaları beğenen insanların bir anda Yeni Şafak'ı da beğenmiş hale gelmesi demek. 

10 milyona yakın takipçisi bulunan Yeni Şafak'ın Facebook sayfası, Facebook'un kendi kararıyla kapatılmış durumda. Yeni şafak ise bu haberi, "Facebook'tan Yeni Şafak'a sansür" başlığıyla verdi. 


Yeni Şafak'ın tepkisi şöyle;



"Yeni Şafak, her fırsatta sözde 'ifade özgürlüğü' savunuculuğu yapan ve bu uğurda devletlere bile kafa tutan Facebook'un Türk basına vurduğu bu darbeyi yerel ve uluslararası düzeydeki hukuki platformlarda sürdürmek için çalışma başlattı."
 
Ayrıca Yeni Şafak'ı ekonomik olarak çöküntüye uğratacak bu karara karşı dayanışma çağrısında bulunuldu.


Yeni Şafak'ın Takipçi Hilesi Yaptığı İddiası



Söz konusu haberin duyulmasının ardından Yeni Şafak'la ilgili sosyal medyada bazı iddialar dolaşmaya başladı.

İddiaya göre birçok takipçisi bulunan bazı sayfaları satın alan Yeni Şafak, Facebook'un sayfa birleştirme özelliği ile bu sayfaları birleştirdi. Sonuç olarak ortaya "10 milyon" gibi oldukça abartılı bir takipçi sayısı olan sayfa ortaya çıktı. Bir süredir Yeni Şafak sayfasının takipçi sayısın birden bire milyonlarca artış göstermesi, birçok sosyal medya takipçisinin de dikkatini çekmişti.

Böylece aslında Yeni Şafak'ı takip etmeyen birçok kullanıcı, farkında olmadan Yeni Şafak takipçisi olmuş oldu. Aynı şey gazetenin İngilizce sayfası için de geçerli. Örneğin sadece İngilizce sayfasını takip eden bazı kullanıcılar, Facebook'a girmek istediklerinde "mükerrer sayfa" uyarısıyla karşılaştı ve Yeni Şafak'ın sayfasına yönlendirildi.



Yine iddiaya göre bu "hile"yi tespit eden Facebook yönetimi, daha önce birçok kez sayfa birleştirme işlemi gerçekleştiren Yeni Şafak'ın sayfasını kapattı. (Odatv)



SAYFA BİRLEŞTİRME NEDİR

Facebook yönetimi, aynı isme sahip, aynı şeyi temsil eden ve aynı yönetici tarafından yönetilen sayfaları birleştirmeye izin veriyor.

İddialar doğru ise, ana akımın kalesi konumundaki Yeni Şafak'ın birbiriyle alakasız sayfaları satın alıp onları birleştirerek takipçi sayısını 10 milyona kadar çıkardığı ifşa olmuş olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar