Microsoft'un Geliştirdiği "Küfürbaz" Twitter Botunun Hesabı Donduruldu

Microsoft, Twitter kullanıcılarının tepkilerine otomatik olarak yine kullanıcı diliyle cevap verebilen bir "bot" geliştirdi. Twitter'daki kullanıcıların konuşma adabını ölçmek için geliştirilen bot, çevrimiçi olmasından kısa süre sonra müstehcen yorumlar yapmaya başlayınca Microsoft tarafından kapatıldı.














Microsoft tarafından açılan hesap kullanıcıların kullandığı dili otomatik olarak algılayıp yine aynı dille cevap veriyor. Bu da bazı tartışmalara neden olabiliyor. Örneğin, sosyal medya kullanıcılarının çoğunluğunun iletişim adabını düşününce aklınıza "bu muhtemelen çok faşist bir hesap olacak" gibi bir düşünce gelebilir. Bu aslında doğru. Çünkü, 2 gün önce hesabı açan Microsoft, söz konusu hesaptan atılan müstehcen ifadeleri şimdiden silmek zorunda kaldı. 

Microsoft'un teknoloji-araştırma merkezi ve internet devi Bing tarafından geliştirilen hesabın, bazı kullanıcılar tarafından kışkırtıldığı biliniyor. Öyle ki söz konusu hesap, kadın haklarını alay konusu yapmak bir kenara, soykırımları bile destekledi. 

Tay olarak isimlendirilen söz konusu bot, bu noktada yalnızca kullanıcıların dilini kullandığı için bazı müstehcen sözler sarf etmişti. Böylelikle aslında, sosyal medya kullanıcılarının genelinin konuşma anlayışı hakkında da bilgi sahibi olundu. 

Botun geliştiricisi olan Microsoft ise, botun kültürel bir deney için geliştirildiğini bir e-posta aracılığıyla açıkladı.

Söz konusu botun içler acısı hali karşısında ise ayrı bir açıklama yapma gereği duyan Microsoft şunları kaydetti;
"Ne yazık ki, Tay'ın çevrimiçi olduğu ilk 24 saat içinde, Microsoft olarak Tay'ın yorum yapma becerisinin kullanıcılar tarafından koordineli bir çaba ile kötüye kullanılarak uygun olmayan sözler sarf ettiğine şahit olduk. Sonuç olarak, biz Tay'ı düzenlemek için çevrimdışı yapıyoruz."
Aslında hesabın yayınladığı twitler, kullanıcıların genellikle kullandığı argo kelimelerdi.Fakat, bazı durumlarda ise, twitlere bir kaç saniye sonra müstehcen kelimeler ile cevap verebiliyordu. 

Microsoft'un geliştirdiği Twitter botunun bazı ilginç cevapları şöyle;







Kaynak: The New York Times

Yorum Gönder

0 Yorumlar