Glifosat içeren tarım ilaçları acilen yasaklanmalı!

Türkiye'de her şey tarım zehirlerine "ilaç" denmesiyle başlamıştı. Otları ve böcekleri öldüren bir şifa... Fakat bu bütünüyle bir yanılsama. Aslında bu ilaç denilen zehirler çevreyi ve bizi hasta ediyor, özellikle glifosat içeren tarım ilaçları. Bakanlıklar, ziraat marketler ve çiftçiler mışıl mışıl uyuyor.



ABD'de @Bayer'in sahibi olduğu Monsanto'nun  RoundUp ve RangerPro adlı yabani otla mücadele ilacının(zehir) kansere yol açtığı iddiasıyla açılan 125 bin davanın dörtte üçünün, 10 milyar 900 milyon $ tazminat karşılığında geri çekileceğini aylar öncesinden duyurmasına rağmen,

“Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu” 2015 yılında yaptığı açıklamada "glifosatı muhtemel kanserojen bir kimyasal madde" olarak tanımlamasına ve 2 Temmuz 2019 tarihinde Avusturya Meclisi aldığı bir kararla AB içinde glifosat kullanımını yasaklayan ilk ülke olmasına rağmen,

Milliyet'in "yasak getirildi" diye yalan söyleyerek haberleştirdiği Türkiye'de yürütülen glifosat davasında ise "yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan kullanımına izin verildiğine" yönelik karar verilmesine rağmen,  https://www.milliyet.com.tr/gundem/o-tarim-ilacina-yasak-getirildi-6322894

Her geçen yıl glifosat içeren tarım zehirlerinin ekonomik kriz kaygısıyla kullanımının devasa oranda artmasına rağmen son yılların verisini paylaşmayan @TCTarim Bakanlığı, bu zehri satan ziraat marketler ve kullanan çifçiler sanki dillerini yutmuş gibi kalakalmış durumdalar.

Mesele sadece glifosat değil elbette. Bu madde sadece buz dağının görünen kısmı. Yabani otların ve böceklerin yok edilmesi için kullanılan piyasadaki neredeyse tüm zehirler her türlü canlı için zararlıdır. Glifosat ise Türkiye'de çok ama çok yaygın kullanıldığı için önemli.

Yabani otlar ve böceklerle mücadelede daha çevreci çözümler üretilmesi için var olan onlarca ziraat fakültesinin araştırma yapması gerekir. Fakat görülüyor ki bu fakülte öğretim üyeleri bu zehir üreten firmalarda yüksek ücretlere çalışabilmek için dört dönüyorlar.

Ekonomik kaygı ve hırsla doğaya ve dolayısıyla bize zarar verip kanser yapan bu ilaçların kullanımını teşvik eden, utanmadan satan ve vurdumduymazca foşur foşur toprağa ve suya karıştıran herkes sorumludur. Artık "haberim yoktu" vaktini geçtik. 

Şimdi icraat vakti!

Yorum Gönder

0 Yorumlar