BİM, A-101 ve ŞOK marketler zincirlerinden ve bilimum
mağazalardan alınan poşetler ücretli olunca bütün poşet çeşitlerinin
kullanımının azalacağına dair görüş tamamen safsatadır. Buyrun buradan
açıklıyorum.
İnsanlar evlerinde biriken atıkları torbalayıp çöpe atmak zorundalar. Yıllardır alınan malzemeyi taşımak için verilen poşet aynı zamanda çöp poşeti olarak kullanılıyordu. Bu poşetler paralı olunca bilin bakalım hangi poşetler kullanılmaya başlanacak?
Türkiye'deki poşet sektörü pastasında büyük dilimi kapan Koroplast, şu reklamları binlerce kere döndürmeye başladı bile. Yanlış duymadınız bu şirket bir plastik poşet şirketi.
https://www.youtube.com/watch?v=uCY-nq8CH10
https://www.youtube.com/watch?v=YHy_WEfds2M
Şimdi asıl sorulması gereken soruya geldik. Madem poşet kullanımını azaltmak istiyorsunuz, poşet kullanımını artıracak bu reklamları neden yasaklamıyorsunuz?
Madem çevreyi o kadar çok önemsiyorsunuz, neden bu marketlerin poşet değil de kenevirden, pamuktan yapılma torbalar vermesini zorunlu kılmıyorsunuz?
Yani kısacası tüm bu poşetleri neden yasaklamıyorsunuz?
Bu soruların cevabı belli aslında. Devlet yetkililerinden randevu alma önceliği bulunan şirket sahipleri eşeklerini sağlam kazığa bağlamışlar. Hem poşet veren şirketler büyük bir gider kaleminden kurtuluyor hem de poşet şirketleri yeni bir gelir kalemi elde ediyor. Bu kadar küçük bir miktardan bile kar elde etmeye çalışıyorlar. İşin en iğrenç yani, insanlara bu rezilliği "poşet kullanımını azaltıyoruz" yalanıyla pazarlamaları.
Poşetlerin paralı olmasına dair kuralın resmi gazetede yayınlanmasıyla yazdığım şu yazıyı okumak isteyebilirsiniz:
https://www.itirazonline.com/2018/12/posetler-parali-olunca-kullanimi-azalir.html
Poşet kullanımı nasıl mı azaltılır?
Plastik poşetin alternatifinin üretilmesini ve çöp atma sürecinde çevreci değişiklikleri teşvik ederek. Poşeti böyle paralı yapmakla yalnızca tuvaletten para kazanmaya çalışan fırsatçılara dönersiniz. Tuvalete gitme oranı azalıyor mu paralı diye? Sadece kişinin patlayacak duruma gelen mesanesini ve bağırsağını boşaltma ihtiyacını suistimale uğratıp parasını kapmak istiyorsunuz, o kadar.
Çöp için gazete kağıtlarının kullanılmasına dair daha çevreci yöntemler var. Bu alternatifleri hiç konuştunuz mu? Yok!
Daha önce poşet üreten bir fabrika, sadece bir fabrika artık pamuk veya kenevir torba üretmeye başladı mı? Yok!
Hatta bir iki fabrikanın doğada neredeyse hiç çözünmeyen maddelerle sağlam torbalar üretip bez torba diye piyasaya sürdüğüne şahit oluyorum.
Mahallelerde çevre için daha uygun olacak çöp sistemi yürürlüğe sokuldu mu? Yok!
Çevre için oldukça zararlı olan atıkların imhası veya geri dönüşümü için yerler tesis edildi mi? Yok!
Hiçbir belediyenin böyle çevreci bir tavır içinde olduğunu gördünüz mü? Yok
Hiçbir kamu kurumunda şu anlattığım yöntemlerden sadece birisinin uygulandığını gördünüz mü? Yok!
O zaman insanları da plastik poşet kullanımını azalttık, azaltıyoruz diye kandırmayın. Bu safsataya inanan insanlar var ve sanki bir mandela etkisi gibi yayılıp duruyor.
Dünya plastik poşet kullanımını yasaklayan ülkelerle dolu. Bu yazı da bunu da sırasıyla açıklamıştım: https://www.itirazonline.com/2019/03/plastik-poset-kullanmanin-yasaklandigi.html
Yıl sonuna doğru, "şu kadar plastik poşet kullanımı oldu, bu rakam geçen seneye göre şöyle" diye somut olmayan istatistikler yayınlanacak, bundan eminim. Tam raporun yayınlanmasını göze alamazlar, zaten tam rapor da olmayacaktır. Tabi yalnızca sözlü olarak söylerler "poşet kullanımı %40-50 düştü" diye. Fakat asıl istatistiğe plastik poşet olarak satılan çöp ve buzdolabı poşetlerinin satış oranındaki artışın da katılması gerekir. Bu yapılırsa -ki hiç ihtimal vermiyorum- genel poşet kullanımının arttığı ortaya çıkacaktır.
Plastik poşetten daha çok doğayı kirleten bir madde varsa o da pet şişelerdir. Bununla ilgili tek bir düzenleme gördünüz mü?
Ülkemizde veri elde etmek imkansıza yakındır. TÜİK sırf zengin potansiyel yatırımcı için araştırma yapar, özel araştırma şirketleri ise yalnızca seçim öncesi kamuoyu yoklaması için bir iki soru sorar, o kadar. Bizimki gibi ülkelerde hangi kararın ne kadar etkili olduğunu tam anlamıyla öğrenemezsiniz. Verinin ne kadar değerli bir kaynak olduğunu herkes biliyor ama bizim devlet bilmiyor.
İnsanlar verilen kararları sorgulamalı ve davar gibi güdülmek istemediklerini haykırmalılar. Bunu yapmazlarsa çoban olup gütmek isteyenler çok olacaktır.
1 Yorumlar
Gambling operators who desire commerce with South Koreans have methods to help with 토토사이트 deposits and withdrawals. Clients might have to use eWallets or other types of direct cash transfer as cost strategies. We'll go into SticPay and other choices in more element in the banking sections under. When you are be} taking part in} online, positive that you|just remember to|just make sure you} always set a restrict for your self earlier than the game starts and that you just stick with it.
YanıtlaSilYorumları buradan yazabilirsiniz.