Bağımsızlık!



Kişi yaşadığı yerde kendi gibi olamıyorsa, dış görünüşünden, ırkından veya inancından dolayı dışlanıyorsa, ekonomik olarak ötekileştiriliyorsa artık bağımsız olmanın vakti gelmiş demektir. Bu insandan zalimliğe direnmesini artık bekleyemezsiniz. 




Eşinden şiddet gören bir kadın, arkadaşları tarafından dalga geçilen bir öğrenci, ekonomik olarak darboğaza girmiş bir genç evden ayrılma hayali kurar. İşte toplumlar da böyledir. Bağımsızlık hayali güden toplumlara baskı uygulamak, onları dışlamak ve ötekileştirmek bağımsızlığın gerçekleşmesini bir turbo motoru gibi hızlandırır. Yıllar sonra geriye bakıldığında yapılan yanlışlardan dolayı pişmanlık duyulur ama artık çok geçtir.


İngilizler aşırı vergilere karşı Boston çay partisini yapan Amerikalılara yaptırım uygulamasaydı Birleşik Devletler,

Almanlar Yahudileri asalak olarak görüp onları yok etmeye çalışmasaydı İsrail,

yine İngilizler tuz vergisine karşı yapılan Tuz Yürüyüşüne işkenceyle cevap vermeseydi Hindistan,

siyahi kölelerin kültürlerini özgürce yaşamasına izin verilseydi Haiti kurulmazdı.

Şimdilerde bağımsız olan bu ülkelerde yaşayanlar o dönemde bağımsız olmayı gereksiz görürlerdi. "Herşey güzel giderken neden bağımsız olalım ki" derlerdi.

Bu örnekleri dünya üzerindeki 204 ülkeye kadar çıkarabiliriz. Neredeyse tüm bağımsız devletler zamanında bu toplumlara karşı yapılan baskılardan, işkencelerden ve katliamlardan sonra kurulmuştur. Uluslar, bağımsız olma motivasyonunu kendisine yapılan kötülükler üzerinden kazanır. 


Artık bağımsız olmaktan, bölünmekten başka bir yol kalmadığına inanan toplumların bağımsızlığı önünde durmak için özgürlükler tekrar konuşulur olmalıdır. Tabi illa bu bölünmeyi engellemek istiyorsanız böyle yapmalısınız. Kürtlerin anadilde eğitim, kültürlerini savunma hakkı geri verilmeli ve kimlikleri tanınmalı. Onlar belki de yüzyıllarca bu yaşananları örnek verdiğim ülkelerde olduğu gibi çocukların zihinlerine aşılayacaklar ve tekrar bitmeyen savaşlara gömüleceğiz.

Ne kadar etki o kadar tepki.

Nefretle ve intikam hırsıyla kurulan bu devlet gerçekten de Kürtleri koruyabilir veya etrafına kin kusan İsrail gibi kendi kendine ırkçılaşmaya da başlayabilir. Bunun olmaması için dost elini hissetmeleri gerek. 

Kürtlerin kimliğinin tanındığı bir ülke olmazsak, bu hakları talep edenlere baskı uygulamaya devam edersek Kürdistan bağımsız devletinin kurulması işten bile değildir. Kürtlerin üzerine savrulan her bir bomba bağımsızlığın temel taşı olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar