PLASTİK POŞET KULLANMANIN YASAKLANDIĞI ÜLKELER VE ŞEHİRLER

Dünya plastik poşeti yasaklayan ülkelerle doluyken Bim, A-101 ve Şok gibi zincir marketlerin verdiği orta ebattaki plastik poşetler 2019'un başında paralı hale getirildi. Plastik poşeti yasaklamak yerine ücretli hale getiren yetkililere şu örnekleri vermeyi bir vatandaşlık görevi sayıyorum. İçlerinde  Eritre bile var.



Plastik poşet kullanımının yalnızca yasaklanarak azalabileceğine inanıyorum. Çünkü bu poşetleri üretmenin maliyeti yok denecek kadar az. Böyle olunca da kolaya kaçmayı bir görev haline getirmiş işletmeler plastik poşette ısrar ediyor. 

"Çevrenin korunması amacıyla " başlatılan bu kampanya sonucunda poşet kullanımının azalacağından söz ediliyor. Fakat bu çok büyük bir yanılsama. Çünkü plastik poşetin herhangi bir muadili piyasada yok ve üretilmiyor. 


Bu anlamda gerçekten çevreyi önemseyen yasa koyucunun(ki artık Erdoğan) plastik poşet kullanımını yasaklaması ve plastik poşet veren satış noktalarını cezalandırması gerekir ki çevre söz konusu olduğunda cezalar oldukça caydırıcı olmalı.


Dünyada plastik poşet dağları ve adalarıyla mücadele eden ülkeler oldukça sert önlemler alarak tamamen yasakladılar plastik poşetleri. Hatta çöp poşeti yerine gazete kağıdı kullanan şehirler bile var. 

İşte plastik poşet kullanımının yasak olduğu yerler:


ABD/Kaliforniya-Plastik alışveriş poşetlerinin kullanım yasağı ilk olarak Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrinde bulunan seçkin mağazalarda başladı. Halen poşet kullanımı gönüllü olarak azaltılmaya çalışıyor. 


İngiltere-2007 yılında İngiltere’nin Modbury şehrinde plastik poşet kullanımı yasaklanmaya başladı. Londra'da ise kısmi bir yasaklama söz konusu.

Meksika-Başkent ve en büyük şehri olan Meksiko’da da bu yasağa uyuluyor.

Hindistan- Bu yasağa uyan ülkelerin başını çekiyor. Delhi, Mumbai, Karwar, Tirumala, Vasco, Rajasthan gibi şehirlerde bu yasağa uyuluyor.

Myanmar-Resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti olan ülke de bu yasağı uygulayanlar arasında yerini alıyor.

Bangladeş- 1988 ve 1998 sel felaketlerinden sorumlu tuttuğu plastik poşetler Bangladeş’te 2002 yılından bu yana kullanılmıyor.

Ruanda - Afrika kıtasında yer alan bu ülkede uzun süredir plastik poşet kullanılmıyor. Dünyadaki en temiz ülkelerden biri olarak biliniyor.

Kenya - Bu ülke ise güncel olarak en son yasak koyanlar arasında.

Her yıl yaklaşık 6.7 milyar atık plastik poşetin çıktığı düşünülen Avustralya’da plastik poşet kullanım yasağı ilk olarak Sidney kentinde uygulanmaya başladı.

Eritre-Doğu Afrika’nın kuzeyinde yer alan bu ülkede 2005 yılında konulan yasa ile ülkedeki çoğu mağaza ve markette plastik poşet kullanımı yasaklandı.

Görüldüğü üzere Türkiye'nin bir ili kadar bütçesi olmayan ülkeler bile plastik torba kullanımını yasaklamış durumda. Ancak devasa market zincirlerinin siyasi irade üzerinde hegemonya kurduğu ülkelerde poşetler ancak paralı yapılıyor. Böylelikle market zincirleri yine poşet talebinde bulunuyor, talep olunca da arz da oluyor ve poşet sayısında bir azalma olmuyor. Bu bence bariz bir sosyal yanılsamaya işaret ediyor.

Geçici çözümler gerçek çözüm değildir. Yalnızca zaman kazanmaya yarar. Poşetlerin paralı olması düzenlemesi de böyle... Poşetler paralı olunca kullanımı neden azalsın? Aksine çöp poşeti ve diğer poşet satışlarında rekorlar yaşanacaktır. 2019 yılı çöp poşeti satışlarında rekorlar yaşandığında tekrar görüşmek ümidiyle...

Bu yetersiz ve anlamsız yasal düzenlemenin resmi gazetede yayınlandığı zaman yazdığım bu kapsamlı analizi okumak isteyebilirsiniz:

POŞETLER PARALI OLUNCA KULLANIMI AZALIR MI?

Yorum Gönder

0 Yorumlar