STAR ATLAS'TAN NASIL GEMİ ALINIR?: KOMİSYONLAR VE PARA KAZANMA ÖNERİLERİ

SOL ağında bulunan Star Atlas, metaverse (sanal evren) dünyasına çok iddialı bir giriş yaptı. Unreal Engine ile yapılacağı söylenen yüksek çözünürlüklü bir uzay oyununun ön oyununu piyasaya sürdü. Bu ön oyunda, tam sürüm işlevsel olmadan gemileri şimdiden satın alıp, göreve gönderip para kazanabiliyorsunuz veya gemileri al-sat yaparak da para kazanabilirsiniz. Fakat bazı riskleri de var. 


Star Atlas şuanda emekleme aşamasında... Ön oyun başarılı olur ve güzel para toplanmasına imkan tanırsa, tam sürümün de geleceği kesin gibi. Fakat teknoloji ve oyun dünyasının çekinceleri var. Bu çekincelere değinmeden, niyetiniz Star Atlas'tan gemi almak ise bu yazı tam sizler için. Yoksa oyunun reklamını yapmıyorum. Gelin başlayalım...

Yayınlanan ön oyun eskiden müdavimi olduğum ogame'i hatırlatıyor. Bir çeşit browser oyunu, ama SOL ağına bağlı bir DEX(Ademi Merkeziyetçi Borsa) gibi çalışıyor. Çünkü alınan gemileri satabiliyor, satış ve alış emirleri verebiliyor ve göreve gönderdiğinizde Star Atlas Token kazanabiliyorsunuz. 

Bütün bu olaylar SOL ağında cereyan ediyor.

STAR ATLAS'TAN NASIL GEMİ ALINIR?

Öncelikle Chromium tabanlı bir tarayıcıya(Brave, Chrome, Edge gibi) SOL ağındaki bir cüzdan olan Phantom cüzdan eklentisini kurmalısınız. Başka cüzdanlar da var ama Phantom en sadesi... Phantom cüzdanı kurmak için tıklayınız.

Not: Cüzdan kurulumu sırasında verilen kelime grubunu sakın kaybetmeyin. Yoksa cüzdanınıza şifrenizi kaybederseniz bir daha erişemezsiniz.

Cüzdanınızı kurduktan sonra https://play.staratlas.com/ sitesinden oyuna giriyoruz ve sol altta cüzdanı onayla(connect wallet) yazan bölümden Phantom cüzdanımızı Star Atlas'a bağlıyoruz.

Cüzdanınız sizin kimlik bilgilerinizi teşkil ediyor. Yani başka bilgi vermenize gerek yok. Star Atlas, aslında merkeziyetsiz bir borsa olduğu için veri güvenliği konusunda sorun yok. Fakat daha farklı riskler barındırıyor. Yazının devamında bunları söyleyeceğim.

STAR ATLAS GEMİLERİNİN NET KAZANCI NE?

Star Atlas sitesinde Marketplace(pazar) hanesinden gemi fiyatlarını görebilirsiniz. 15 dolardan 100.000 dolara kadar bir sürü gemi var. Bunların piyasa çıkış fiyatı ile şuanda arz/talep dengesiyle oluşan fiyatları farklı olabilir. İşte bu nedenle hangi geminin göreve gönderildiğinde ne kadar net para kazandıracağına veya tutulduğu zaman fiyatının ne kadar yükseleceğini analiz etmek için şu siteye bir göz gezdirmelisiniz. https://explorer.staratlas.club/ships/staking

Not: İngilizceniz yeterli değilse, google çeviri eklentisiyle siteleri Türkçe'ye çevirebilirsiniz.

Phantom cüzdanınıza desteklenen bir ağda desteklenen bir kripto para göndermeniz gerek. Fakat alınacak komisyonlar için cüzdanınızda cüzi miktarda SOL bulunması lazım. Bu yüzden ben SOL gönderdim ve gönderim komisyonu 0.01 SOL idi.

Gönderdiğiniz SOL'lar cüzdanınıza geldikten sonra Fraksiyon(ırk) seçimi yapabilirsiniz. Hangi ırkı seçeceğiniz size kalmış, fakat tam sürüm yayınlandığında seçtiğiniz ırkı değiştiremeyeceksiniz. Muhtemelen ırkların bölgelerinde bulunan doğal kaynaklar ve uzmanlıkları tam sürüm geldiğinde daha anlamlı olacak. Bu işlemin bedeli de 0,000005 SOL

Fakat bizim şimdilik tam sürüm oyunu oynamaya niyetimiz yok. En azından benim. :) Muhtemelen de bir iki sene Star Atlas'ın tam sürümü gelmeyecek.

Not: Star Atlas'ta yaptığınız her hamle Phantom cüzdanınızda 0,000005 ve 0,000001 SOL komisyona mal oluyor. Kayda değer bir rakam değil ama Solscan'dan alınan komisyonlara dikkat edin.

Bir gemiyi seçip, satış emir listesinden bir emri uygun bulup satın almadan önce şuna dikkat etmelisiniz: Oyunda aldığınız gemileri göreve gönderecekseniz, hesabınızda biraz ATLAS olması gerekiyor. Bu ATLAS'lar vasıtasıyla kaynaklar hanesinden gemiye yakıt ve gıda gibi sarf malzemeleri almak zorundasınız. Phantom cüzdanda ATLAS takası yapılmıyor. Bu yüzden ucuz bir gemiyi USDC ile alıp ATLAS üzerinden satmak zorundasınız. Daha sonra istediğiniz gemiyi alabilirsiniz. Hesabınızı dolar üzerinden kendiniz yapın. Başka yollar illaki vardır, fakat benim aklıma gelen bu. 

GEMİYİ GÖREVE GÖNDERME

Gemiyi aldıktan sonra Faction Fleet hanesinden enlist ederek göreve göndermeniz gerek. Tüm sarf malzemelerinin yeteri kadar bulunduğundan emin olduğunuzda ve Phantom cüzdanınızda yeteri kadar SOL bulundurduğunuzda geminizi göreve gönderebilirsiniz.

Gemi göreve gönderilir gönderilmez ATLAS token kazanmaya başlıyorsunuz ve her an biriken ATLAS'ları cüzdanınıza çekebiliyorsunuz. Fakat yeteri kadar birikmeden çekmeyin, çünkü çekmek için de çok cüzi bir SOL komisyonu ödeyeceksiniz. İyice biriksin öyle çekin.

ÖNERİLER

1- Emekleme aşamasındaki Star Atlas browser oyunu şimdilik beklentileri karşılıyor. Fakat bir alış veya satış emri verdiğinizde cüzdanınızdaki para anında farkında olmadan kilitleniyor ve küçük kalp krizleri geçiriyorsunuz. Verilen emirleri de iptal edemiyorsunuz. Bu küçük rahatsızlık anlarını yaşamamak için başka bir DEX olan Step'e Phantom cüzdanınızı oynatlatmalısınız. https://app.step.finance/

Bu sitenin güzel tarafı Star Atlas'ta verdiğiniz veya unuttuğunuz emirleri görebiliyorsunuz. Ayrıca fazladan verdiğiniz emirleri de iptal ederek tekrar cüzdanınızda gözükmesini sağlayabiliyorsunuz. 

Not: Star Atlas'ta verdiğiniz emirlerin de günlük kiraları mevcut. Uzun süreli emir vermek, ne olur ne olmaz demek pek akıl karı değil. 

2- Düşük fiyatlı gemilerin kazanma oranı aslında yüksek fiyatlı gemilerin kazanma oranına yakın. Fakat her yapılan işlemden SOL komisyonu alınması var olan ödülün de az da olsa azalmasına sebep oluyor. Ayrıca talebe göre gemi fiyatları ve ödüller değişebiliyor. Örneğin 15 dolarlık gemiyi aldınız ve net olarak 0,55 ATLAS gelir elde ediyorsunuz. 0,55 ATLAS şuanda 0,03 USD yapıyor. Yani geminin amorti süresi 500 gün. 

Diğer gemilerde bu rakam biraz daha azalabiliyor. Fakat amorti süresi düşen gemiler hemen pahalanıyor. Yani size bize yar etmiyorlar :)

3- Düşük miktarla yatırım yapmak istiyorsanız, yani ATLAS veya SOL tutmak, o halde görev ve komisyon mantığını öğrenmeden geminizi göreve göndermekle uğraşmanızı önermiyorum. Zaten gemiyi tutmakla ATLAS ve USD yatırımı yapmış oluyorsunuz. 

Ayrıca Phantom cüzdanda SOL stake edebilir veya Step'te başka işlemler yaparak gelir elde edebilirsiniz.

4- Star Atlas DAO (Polis) Star Atlas'ın oyuncularının karar alma aşamasında kullanacakları bir token... Niyetiniz ciddiyse, bunu da bazı borsalardan alabilirsiniz.

VARILAN KANI:

Star Atlas metaverse dünyasında yeni bir oyuncu... Şimdiden rekorları alt üst etmeyi başardı. Fakat yürüyeceği daha çok yol var. Halen bu ön oyunda bile bir çok hata ve çok fazla komisyon var. Bunları önleyen kararlı ve yüksek çözünürlüklü oyun için de bu ön oyundan büyük paralar yapılması gerekiyor. 

Bu ön oyun şimdilik başarılı gözüküyor fakat gelecekte ne olacağını kimse bilemez. Denemeye değer mi evet!

Son Not: Bu yazı yatırım tavsiyesi değildir. Meraklısına bir rehber mahiyetindedir. Bu yazıyı okuduğunuz gibi araştırmadan yatırım yapmayınız.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Yorumları buradan yazabilirsiniz.