Yeni askerlik sistemi tablosu ve ayrıntıları - Güncellendi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıkladığı yeni askerlik sisteminin tüm ayrıntılarını ve tablosunu buradan inceleyebilirsiniz ve indirebilirsiniz. Açıklanan askerlik sistemi fazla bir değişiklik olmadan meclisten geçirilerek resmi gazetede yayınlandı.


Bedelli askerliğin sürekli hale geldiği, eğitim durumuna göre askerlik süresinin uzadığı ve duruma göre maaşlı hale gelen zorunlu askerliğin detayları belli olmuştu. MSB Hulusi Akar, bunu basit bir tabloyla canlı yayında anlatmıştı.

İnternette ve diğer medya organlarında bu askerlik sisteminin ayrıntılarına ulaşmak çok zor. Ben de maddeler halinde kolayca anlaşılabilecek açıklayıcı bir yazı yazdım. Dilerim işinize yarar.

Lise ve altı mezunları için:

Bu kişiler eskiden olduğu gibi 20 yaşlarına geldiklerinde 2 yıllık tecil sürelerini kullanmazlarsa askere alınacaklar. Ücretsiz zorunlu askerlik 6 ay olacak. (şuanda 12 ay) İlk aydaki acemi eğitimi sonunda bu kişilerin eline bir kağıt gelecek ve kağıtta şu yazacak ve seçim yapması istenecek:

1-Kalan 5 Aylık bedeli (2019 için 31 bin tl) ödeyebilir ve yarın terhis olabilirsin.

2-Kalan 5 ayı da fiilen askerlik yaparak geçirebilirsin. (bu süre zarfında her ay 100–150 lira asker harçlığından başka bir para verilmez)

Bu iki seçenekten ikincisini seçenler için:

Toplam yapılan 6 aylık askerlik sonunda yine iki seçenekli bir kağıt uzatacaklar.

1- Zorunlu askerlik hizmetini tamamladın. Yarın terhis olabilirsin.

2- Zorunlu askerlik hizmetini tamamladın. Bir 6 ay daha maaşlı vaziyette “çalışmak” ister misin? Maaş ise muhtemelen asgari ücret olacak. (6 ayı maaşlı, toplam 12 ay askerlik yapılmış olacak)

DİKKAT: Askerliğin ilk bir veya ikinci aydaki acemi eğitimi sonunda her eğitim durumunda (lisans, önlisans ve lise) olanlar ücret ödemeden lise mezunların için öngörülmüş 6 aylık ücretsiz askerlik bölümünü seçebilirler. 12 Ay zorunlu maaşlı astsubaylık ve subaylık yerine 6 aylık askerliğe geçebilirler.

Önlisans(2 yıllık) Mezunları için:

2 yıllık üniversite yani önlisans mezunları “yedek astsubay” adayı olarak görülecek. Kontenjana ve meslek ihtiyacına göre otomatik alımlar yapılacak. Akar’ın iddiasına göre, kişi burada mesleğine uygun bir bölümde çalışacak. Örneğin kameramanlık bitiren bir yedek astsubay, foto-filmci, torna veya makina bitiren birisi de tamirat bölümünde istihdam edilecek. Akar’ın yalancısıyım.


Bu tip askerlik toplam 12 ay, 2 ay eğitim, geri kalan 10 ayı maaşlı olacak.

Maaş üzerine sorulan sorulara Akar, “yeterli” ve memuriyet seviyesinde bir maaştan söz etti. Bu söyleme göre bir yedek astsubayın 10 ay boyunca güncel olarak 4 bin tl üzeri bir maaş alacağını tahmin ediyorum.

Tekrar söylemekte yarar var. Cumhurbaşkanı bu yasa tasarısını onaylarsa meclisten geçecek ve yasalaşacak. Çünkü meclisin çoğunluğu Erdoğan’ın emrinde.

4 yıllık üniversite mezunları için:

4 yıllık üniversite mezunların yedek subay adayı olarak görülecek. Kontenjana ve meslek ihtiyacına göre alım yapılacak. Yedek subaylığa alınmayan adaylar yedek astsubaylığa geçecek.

Yedek subaylık 2 ay temel eğitim ve 10 ay maaşlı kıtada çalışma şeklinde olacak. Akar’ın söylemleri üzerinden ben aylık 5 bin üzerinde bir maaş bekliyorum.

Yine Akar’ın söylediklerine göre, kişinin mezuniyet mesleği ile doğru orantılı bir şekilde atamalar yapılacak. Yani Cem Yılmaz’ın deyimiyle, “professional orientation. That’s the way… Aha, aha, aha” gibi…

Elbette her aday potansiyel olarak kendine uygun yerlere alınmaya çalışılır. Akar’ın söylediklerine göre bir üniversite mezunu yedek subay olamadıysa kesin yedek astsubay olacak. Benim anladığımı söylüyorum. Dileyen bu konuşmayı şuradan tekrar tekrar dinleyebilir.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNİN TABLOSU

İşte beklenen o tablo… Dileyen bunu sağ tıklayıp “resmi farklı kaydet” diyerek indirebilir. Dileyen üzerine tıklayıp okuyabilir. Pek anlaşılır bir tablo olmasa da biraz kaseyi zorlarsanız anlamayacağınız bir şey yok. Sonuçta hayatınızı doğrudan ilgilendiren bir durum…


Bu tabloyu buradan aldım.

Bu yazıyı internetteki bilgi kirliliğini gidermek ve bilgi edinmek isteyenlere bir kolaylık olması açısından yazdım. İlgililere faydası dokunması dileğiyle…

Temel bilgiler: 

Bedelli yapmak isteyenler 1 ay sonunda 2019 yılı için 31 bin TL ödeyecekler. Sonrasında her 6 ay memur katsayısı oranında bu bedelli miktarı artacak. 

Cumhurbaşkanının muaf tutma yetkisi kanuna koyuldu. O da burada: 










Daha fazlası için resmi gazete sayısına buradan ulabilir ve dilediğiniz gibi okuyabilirsiniz. Bence herkesin buradan kendisinin bir okuması gerekir. Benim unuttuğum, görmediğim, önemsemediğim konular belki sizi çok ilgilendiriyordur. Kim bilir?

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190626-1.htm

Yorum Gönder

0 Yorumlar