TAVUKÇULUKTA ERKEK CİVCİVLERİN ACI SONU

Dünya'da pahalılaşan kırmızı ete alternatif olarak tüketilen tavuklar, kendi bedenleri kadar bir alanda 76 günde büyümesi gerekirken 45 günde kesiliyor. İngiltere'den ele geçirilen görüntülere göre , tavukçulukta ve yumurta üretiminde kullanılmayan erkek civcivler, vahşi bir şekilde öldürülüyor.

Tavuk olacak dişi civcivler hem yumurtlama hem de etlik olması için tercih ediliyor. 

Tavuk üretim çiftliklerinde  civcivlere ne olduğuna dair görüntülere buradan ulaşabilirsiniz...


Peki yumurtalardan önemli bir oranda çıkan erkek civcivlere ne oluyor dersiniz? 

Tavuk üretim çiftliklerindeki erkek civcivler 2 şekilde öldürülüyor.

1- Kanatlarının altından erkek mi dişi mi belli olduktan sonra dişiler büyütme bölümüne yumurta için veya et için olmak üzere aktarılıyor. Erkekler ise başka bir bölümde canlı canlı presleme makinalarında parçalanıyor. Yasalara aykırı olmasına rağmen(bazı ülkelerde yasal) preslenen erkek civcivler, büyüme bölümündeki müstakbel tavuklar için yem olabiliyor.

2- Erkek civcivler gaz verilerek boğuluyor ve kireçlenerek toprağa gömülüyor.


TÜRKİYE'DEKİ DURUM

"Helal kesimin" olduğu Türkiye’de de bu uygulamaların olduğunu söyleyen Derin Ekoloji Derneği Başkanı Burcu Çelik ise şu açıklamaları yaptı:

“Bu karar olumlu gibi görünse de gerçekte katliamın boyutunu gözler önüne seriyor. Bize Türkiye’de de bu uygulama var mı diye soruyorlar cevabımız maalesef evet. Üstelik bu katliamlar helal kesim adı altında yapılıyor. Doğan her erkek civcivin öğütülmesi nasıl helal olabilir ki? İnsanlar kandırılıyor, zulüm gizleniyor.” “Bu trajediyi öğrenen birçok insanın şok olduğunu biliyoruz. Bu yüzden kimilerimiz yumurta yemeyerek vegan beslenmeyi seçerken kimileri de endüstriyel zulümden kaçınmaya çalışıyor. Bu zulme bir son vermek için insanların tavuk ve yumurta satın aldıkları yerlere, civcivlere ne olduğunu sormaları gerekiyor. Burada tüketicilerin kararı çok önemli. Çünkü tüketicilerin talepleri bu zulmü bitirecek.” Türkiye’de de geçtiğimiz günlerde tavuk ve yumurta işletmecilerinin civcivleri bidon veya poşetlere kapatarak boğdukları gündeme gelmişti. Firma yetkilileri uygulamanın yasal olduğunu söyleyerek kendilerini savunmuştu. (Devamı içinhttp://t24.com.tr/haber/almanyada-her-yil-45-milyon-civciv-canli-canli-ogutulerek-katlediliyor,292986 )


Yorum Gönder

0 Yorumlar