İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE PARİS ANTLAŞMASI

12 Aralık 2015'te 195 ülkenin oy birliğiyle kabul ettiği Paris Antlaşması, Küresel bazda ısınmanın 1,5-2 derecede sınırlandırılmasını öngörüyor. Antlaşmanın hukuki bağlayıcılığı olmasına karşın, çevre örgütleri beyan edilen rakamların pek işe yaramayacağı görüşünde. 


                                                                                        Fotoğraf: un.org  Edit: Rıdvan Kenefici























BM iklim Değişikliği Taraflar Konferansı üyelerince oy birliği ile kabul edilen Paris Antlaşması, 1997-Kyoto Protokololü'nün yerini alması bekleniyor. Antlaşmanın öne çıkan bölümleri şöyle;




-Oylamaya sunulan metne itiraz eden olmadığı için anlaşma delegeler tarafından oy birliği ile kabul edilmiş sayıldı.

-Hukuken bağlayıcı olacak anlaşma metninde, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması konusunda anlaşma sağlandı.

-Metin, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesini öngörürken, gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyor.


-Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

Dakikalarca Alkışlandı

 2 Haftadır süren İklim değişikliği taraflar konferansının son oturumunu yöneten Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un anlaşmaya varıldığına dair şu sözleri uzun süre alkışlandı:

                                                Fotoğraf: Mynet
"Tarafları anlaşmayı onaylamaya çağırıyorum. Tüm salona bakıyor ve tepkilerinin olumlu olduğunu görüyorum. Hiçbir itiraz duymuyorum, Paris İklim Anlaşması kabul edilmiştir. Bu küçük bir çekiç fakat büyük işler başarabilir.


Anlaşılan metnin 195 üye ülkenin katılacağı imza töreninin, 2016 başında BM Genel Sekreterliğinde yapılması planlanıyor. 


Sera gazı emisyonlarına ilişkin mevcut anlaşmaların 2020'de sona erecek olması ve Kyoto Protokolü'nün işlevini yitirmesi dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere girilmesi küresel ısınma ile mücadele için önem taşıyor.

Çevreciler Mutlu Değil


Çevreci kuruluşlara göre ise anlaşma olumlu bir adım olsa dahi hedefe ulaşmak için yeterli olmayacak. Greenpeace yöneticilerinden Kumi Naidoo da anlaşmanın tatmin edici olmadığını savunanlardan. Kumi Naidoo eleştirisini şöyle aktarıyor:

"Bu anlaşma bizi düştüğümüz çukurdan dışarı çıkarmıyor. Bugünün tek farkı çukurun biraz daha az derin olması ve çıkmamız için de bazı destek noktaları konmuş olması. Bunlara tutunarak bu hareketi tüm dünyaya yayabiliriz.
                                                                                                                        Grafik:AFP-AJT

 Kaynak: Euronews,AFP, AJT, NTV















Yorum Gönder

0 Yorumlar