Online eğitim için düşük bütçeli toplama bilgisayar önerileri

Pandemi döneminde devletin asli görevlerinden birisi online eğitim olanağı olmayan öğrencilere bu olanakları sağlamaktı. Fakat devlet bu görevini yerine getirmediği için düşük gelirli ailelere düşük bütçeli fakat kendimce iş gören bir bilgisayar önerisinde bulunacağım. 


Şimdi vereceğim öneriler devletin bu mükellefiyetini ortadan kaldırmayacak, yalnızca online ve uzaktan eğitim imkanı olmayan öğrencilerin bu sorununu düşük bir bütçeyle gidermeye çalışacaktır. Devletin yapmadığını aklımızı kullanarak en az zarar ile yapabiliriz. Tabi hiç imkanı olmayanlara gelince, onlar ile imkanı olanlar dayanışmalıdır.

Bilgisayar teknolojisine uzaksanız önce 5 temel donanımı anlattığım şu yazıyı okuyabilirsiniz. https://www.itirazonline.com/2019/04/bilgisayar-kullananlarn-ogrenmesi.html

Önereceğim düşük bütçeli fiyat performans ürünü toplama bilgisayarın işlemcisi AMD olacak. 

İşlemci: 

AMD Athlon 200GE - 525 TL

Bu işlemcinin özelliği çok ucuz olması... Buna karşın içerisindeki görüntü yongaları sayesinde ekran kartı ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor. Yani eğer yüksek grafikli oyun oynamayacaksanız, yalnızca eğitim ve çalışma için kullanacaksanız tek başına herşeye yıllarca yeter. Anakart işlemci soketi AM4 olacağı için maddi durumunuz elverdiğinde işlemciyi daha performanslı hale getirebilirsiniz. 

Eğitim ve çalışma için görüntü yongasının işe yaramadığını söylemiyorum. Kesinlikle görüntü yongası ne kadar hızlıysa o kadar hızlı bir bilgisayarınız olacaktır. Yıllar boyu kullanmak için ekran kartı şarttır.

Fakat bir bilgisayarın yalnızca eğitim ve çalışma için kullanılması doğru değil. Eğitim ve çalışma saati bittiğinde, kendisine teneffüs yapan öğrenci oyun da oynayabilmelidir. Sağlıklı öğrenme için aşırıya kaçmadan oyun oynamak şarttır. 

Athlon 200GE, tek başına, ekran kartsız CS:GO, League Of Legends gibi oyunları rahatlıkla kaldırır. PUBG ve diğer FPS oyunlarını bu işlemciyle açarsanız da açılır, fakat randımanlı olmaz. Bir kaç yıl içerisinde oyunlara gelen güncellemeler yüzünden işlemcinin görüntü yongası yetersiz kalabilir. Geleceği de düşünürek eğer maddi durumunuz elveriyorsa düşük bütçeli bir ekran kartı almalısınız. Elvermiyorsa ekran kartı maliyetlerinden kurtuldunuz demektir.

Ekran Kartı

Burada iki alternatif var:

1- NVIDIA GeForce GT 1030 -790 TL

Önerdiğim işlemci ile GTA 5'i 60 fps oynatacak, düşük bütçeli fakat sağlam bir ekran kartı. Genel eğitim ve çalışma hayatını da oldukça hızlandırıcı etkisi olacaktır. İmkanınız elveriyorsa işlemciyi ekran kartsız kullanmayın. Fakat işlemcinin de iş göreceğini unutmayın.

2-AMD Radeon R7 240 - 700 TL

Bu ekran kartı da fiyatına göre sağlam oyunları çalıştırır. Fakat fps düşüklüğünden muzdarip olmamak için çözünürlüğü kısmanız gerekebilir. Güzel bir fiyat performans ürünü. Fakat 90 TL'niz daha varsa GT 1030'da karar kılmalısınız. 

Anakart:

Gigabyte B450M S2H AMD mini ATX - 542 TL

Bu anakart kesinlikle yıllar yıllar boyu sizi yüzüstü bırakmayacak. AM4 sokete uyan tüm yeni çıkacak işlemcilerle ve bios güncellemesiyle mükemmel bir uyum yakalayacaktır. Ayrıca 3000 mhz ram desteği var. Geleceği düşünerek yani bir 10 yıl bilgisayar almak istemiyorsanız ve pek de bütçeniz yoksa bu anakart bulunmaz hint kumaşı. Ayrıyetten PCI 3.0 hızında.

Şunu belirtmem lazım: Bu anakart diğer anakartlara göre biraz küçük. mATX de bu demek. Eski kasalara uyum sağlayamayabilir. Fakat sağlaya da bilir. Bunu sizin araştırmanız belirleyecek. 

Bilgisayar Kasası:

Frisby FC-S6020B 300W - 320 TL

Bu kasa göründüğünden oldukça küçük. Ön portları yetersiz olsa da bu fiyata işinizi görecek başka kasa bulamadım. Siz bulabilirseniz kesinlikle kaçırmayın. 

Ram (Bellek):

Crucial 4GB 2400Mhz DDR4 -2 ADET 300 TL

Bu ramlar tam fiyat performans ürünü. Günümüzde 8 GB'dan az bir ramin bir bilgisayarda bulunması içimi acıtırdı. Bende piyasadaki en ucuz fakat fiyatına göre en hızlı ramleri sizin için seçtim. Anakart ikili kanal olduğu için aynı hızda ram takmaya özen gösterin. Böylelikle performansınız daha da artacaktır. 

Harddisk/SSD

Sandisk SSD Plus 240GB - 240 TL

HDD(Harddisk) teknolojisi artık öldü. Şimdi SSD teknolojisi var. Anakartta nvme portu var fakat, sata portları da olduğu için 2,5 inç SSD diskleri kullanmak bütçemize daha uygun olacaktır. Günlük işlerde ve gelecekte kesinlikle sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Yıllarca HDD kullananlar bilir, SSD'ye geçmek, eşekten inip ata binmek gibidir. Nvme SSD'ye geçmek ise attan inip otomobile binmek gibidir. Şimdilik 2,5 inç SSD fiyatları oldukça ucuz...

Güç kaynağı (power supply)

Platoon PL-9263 500W -180 TL

Önerdiğim sistem çok büyük güç gereksinimi duymuyor. Fakat geleceği ve bilgisayarın sabit elektrik dalgası ihtiyacını göz önüne alarak size ucuz fakat sağlam bir güç kaynağı buldum. Siz de araştırarak daha ucuzunu veya kalitelisini bulabilirsiniz. 

Dikkatli gözlerden bir monitör önermediğim kaçmamıştır. Evlerdeki televizyonu bile monitör olarak kullanabilirsiniz. Peki evde televizyon bile yoksa ne yapacaksınız? 

Bence ikinci el monitör bulmak çok zor değil. HDMI portlu televizyon bulmak ise hiç zor değil. Fakat istenirse 500 tl ye ucuz bir monitör alınabilir. Ben genel fiyat toplamına monitör ve klavye, mause gibi sarf malzemelerinin fiyatını katmayacağım. Dileyenler toplama 500+100=600 TL ekleyebilirler.

Şimdi önerilerimin kaç lira tuttuğuna bakalım:

Ekran Kartsız Versiyon: 1565 TL

Bu versiyon kesinlikle bütün online eğitim ve çalışma işlerinize yetecektir. Asla sizi yüzüstü bırakmaz. Düşük grafikli oyunları da sorunsuz oynatır. Uzun yıllar yaşar fakat uzun yıllar oyun oynatma garantisi vermez.

Ekran Kartlı Versiyon: 2355 TL

İşte imkanınız varsa almanız gereken versiyon budur. 8-10 yıllık eğitim hayatında asla ama sizi yarı yolda bırakmaz. Piyasadaki tüm oyunları fps gücüne göre kaldırmayı bile başarır. Bu bilgisayarı elbette büyük bütçeli binlerce dolarlık bilgisayarlarla karşılaştırmak doğru olmaz. Fakat fiyatına göre işlevi muhteşemdir. 

Her iki versiyon da gelecekte maddi imkanlarınız elverdiğinde rahatlıkla güncellenebilir versiyonlardır. Bu konuda rahat olunuz. Anakartı buna göre seçtim.

Ayıca şunu da söylemeliyim: Online eğitim için tableti kesinlikle önermiyorum. Onun yerine 1500-2000-2500 TL aralığında geniş ekranlı ve sağlam işlemcili bir akıllı telefon almak daha mantıklı bir hamle olacaktır. Telefonlar gün geçtikçe tabletleşiyor ve tablet modelleri her geçen gün ölüyor. Bunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.

Varılan Kanı: 

Verdiğimiz vergilerle ayakta duran devletimiz ihtiyacı olana bu cihazları sağlamak zorundadır. Okulları açamayanlar online eğitime ulaşamayanları desteklemelidir. 

Bu önerinin yanından bile yaklaşmıyorlar. Bu yüzden ben de sizlere sınırlı bilgimle düşük bütçenize uygun bir bilgisayar önerisinde bulunmak istedim. Siz de benim bu önerime tamamen uymak zorunda değilsiniz. Siz de kendinize ve evladınıza uygun cihazı almak için araştırma yapabilirsiniz. Aslında bu yazıyı da bu yüzden yazdım. Aile ekonomisini sarsmadan öğrencilere güzel olanak sağlamak aslında mümkün. Bu olanaklardan evladınızı, komşunuzu, akrabanızı, tanıdığınızı ya da tanımadığınızı mahrum etmeyin. 

Sağlıcakla kalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar