Türkiye'nin Musul Tepki Testi


Dünya kamuoyunca kara harekatı noktasında zorlanan fakat devletsel bazda pek de fiili baskı görmeyen Türkiye, Irak'ın kuzeyinde ve şuanda IŞİD'in elinde bulunan Musul'a çok yakın bir yer olan Başika'da askeri yığınak yaptı. Bir gecede 2 bin askerin ve onlarca tankın nakledildiği bu bölge Peşmerge(IKBY güvenlik gücü) güçleri tarafından iyi korunmakla beraber Türkiye'nin yıllardan beri gönüllü Iraklıları eğittiği bir kamp görümünde. 




Türkiye, beklenmedik şekilde bu bölgedeki askeri varlığını bir anda on katına çıkarınca tüm haber ajansları son dakika geçerek atlatma haber yarışına girdi. Fakat durum sadece bir tepki testinden ibaretti. Aslına bakılırsa, hem Irak hükümetinin hem de Türkiye kamuoyunun Kara harekatı noktasında ne düşündüğü açık değildi. Bunu anlamanın tek yolu ise, IŞİD'in işgal ettiği bölgelere yakın bir yere askeri yığınak ile beraber bir tepki testi yapmaktan geçiyordu. 


Türkiye'nin Musul'a 30 km mesafede bulunan Başika'da gönüllüleri eğittiği karargah.



Rusya, Suriye'de operasyon düzenleme kararı almasından
bir kaç hafta önce yine Suriye'de askeri varlığını artırarak
'batı'ya yönelik bir tepki testine imza atmıştı.
Rusya'nın ana hedefi Esad rejimini güvene almak olan Suriye operasyonu bununla benzerlik taşır. Fakat, Türkiye'nin Musul tepki testi ile Rusya'nın tepki testi sonuç bakımından farklılık arz ediyor. Rusya, Suriye'ye yerleştirdiği askeri birliklerden ötürü batıdan sadece diplomatik tepkiler görünce kendini rahat hissederek Suriye'deki savaşa katılmıştı. Türkiye ise, Musul testi sonucunda Davutoğlu'nun Irak Başbakanına yazdığı mektuptan da anlaşılacağı gibi, kara harekatından kurtulma noktasına geri geldi. Zira Türkiye, başından beri kara harekatına sıcak bakmıyor, aksine 'uçuşa yasak bölge' diyerek kendini güvene almaya çalışıyor. Aynı zamanda Türkiye Musul testiyle, müttefiki ABD'den, komşusu Irak ve İran'dan -dolayısıyla Rusya'dan tepkilerle karşılaştı.   


Musul Testinin Sonuçları

-Türkiye kamuoyunun ezici çoğunluğu Suriye'deki savaşa Türkiye'nin dahil olması halinde pek şaşıracak gibi görünmüyor. Fakat Irak bu konuda bir muammaydı. Herhangi bir kara harekatı durumunda artık Türkiye kamuoyunun ne düşüneceği belli.

-ABD ve Avrupa tepkisel açıdan Irak hükumetinin ne diyeceğini, nasıl tepki vereceğini beklemekle yetindi. Irak Başbakanı İbadi'nin sert tepkileriyle beraber Irak tarafına geçen ABD ve Avrupa, bu tepki testine göre, Türkiye'yi Suriye'de görmek istiyor. Bununla beraber çıkarılabilecek diğer sonuç ise, Şii olan Irak yönetiminin -verdiği sert tepkilerden de anlaşılacağı gibi- Sünni bölge halkının güvenini hiçbir zaman kazanamayacağına inanmasıdır.

-Musul yığınağıyla önünü daha net gören Türkiye, yakında Suriye'de de bir küçük test yapabilir. Şu var ki, bu testin sonucu aslında Musul'da belli oldu. Türkiye'nin Suriye topraklarındaki herhangi bir kara harekatı özellikle 'batıyı' oldukça mutlu edecektir.


-Özellikle Irak'ın kuzeyinde Sünni olan yöre halkını IŞİD'den bağımsız düşünemeyiz. Zira IŞİD, bu bölgelerde oldukça etkin. Türkiye ise, Sünnilik kartını IŞİD'den daha iyi kullanıp Bağdadi'den daha güzel bir gelecek tasavvuru sunabilirse, hem yöre halkı hem de Türkiye kazançlı çıkacaktır.

-Başbakan Davutoğlu'nun Irak Başbakanı İbadi'ye yazdığı mektuptan da anlaşılacağı gibi kısa vadede Irak'taki IŞİD bölgelerine herhangi bir kara harekatı mümkün gözükmüyor. 

TSK'nın 2 bine yakın personel ile onlarca Tank konuşlandırdığı Başika, Musul'a 30km mesafede bulunuyor. Burada 2,5 yıldır gönüllü Iraklıları ve Peşmerge(IKBY)görevlilerini eğiten TSK, bir anda askeri varlığını on kat artırınca gözler bu bölgeye çevrildi.


 Ayrıca, Al Jazeera Türk'ün Nisan ayınca yaptığı haberde TSK'nın Musul'da gönüllüleri eğittiği gözler önüne serilmişti.





Yorum Gönder

0 Yorumlar