Mayarovirüs'ü Duydunuz Mu?

2019 Aralık ayından bu güne coronavirüs tüm dünyaya bulaştı. Covid19 pozitif olanların sayısı şimdiden 40 milyonu aştı. Bilimciler muhtemelen resmi pozitif sayısının 10 katı bir bulaşma olduğu yönünde hemfikirler. Bu da virüsün 400 milyon kişiye bulaştığını gösteriyor



Resmi adıyla SARS-CoV-2 olan Covid19'un aşısını ve tedavisini bulma yarışı son sürat devam ederken. Yeni salgın potansiyeli taşıyan virüsleri de incelemek gerek. Tüm bilimsel kaynaklar coronavirüse odaklanmışken Türkçe hiçbir kaynağı bulunmayan başka bir virüse değinmek istiyorum. 

Bu virüsün adı Mayaro Virüs. Alfavirüs cinsine bağlı olan bu virüs 70 nm çapında ve zarflı yapısıyla dikkat çekiyor. 

MAYV olarak kısaltılan Mayaro Virüs hastalığının yüksek ateş, baş ağrısı, miyalji, deride döküntü, eklemlerde sert ağrılar belirgin belirtileridir. Hastalar genellikle romatizmal ağrılardan şikayetçidirler. 

MAYV enfeksiyonu  coronavirüs için de kullanılan RP-PCR testleriyle doğrulanabilir.

Coronavirüs gibi bir zoonotik virüs olan Mayarovirüs'ün hayvanlar arasında dolaştıktan sonra insana bulaştığı düşünülüyor. Sivrisineklerin taşımacılığı ile yağmur ormanlarındaki primatlara onlardan da insana bulaşmış olma ihtimali üzerinde duruluyor.

İnsana bulaşma ihtimali nemli tropikal ortama maruz kalmak ile doğrudan ilişkilidir. Bugüne kadar sözkonusu virüs sadece Güney Amerika'da tespit edilmiş fakat virüs taşıdığı kanıtlanan Anopheles türü sivrisineklerin Asya'dan Avrupa'ya, Kuzey Amerika'dan Afrika'ya kadar yaşam alanının bulunması Mayarovirüs'ün bir mutasyon halinde tüm dünyaya bulaşma riskini artırmaktadır. 

Bazı tarihsel araştırmacı virologların mayarovirüslerin Amerika'nın keşfinden sonra Afrika'dan köle ticaretiyle gelmiş olabileceği üzerine tezleri vardır. 

Mayarovirüs tedavisinde antiviral ilaçların etkili olduğu düşünülüyor.


Bu yazıyı yeni bir salgın endişesi yaratmak için değil, Türkçe'de herhangi bir kaynak olmaması nedeniyle yazdım. Umarım işinize yarar. 

Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mayaro_virus_disease

https://www.weforum.org/agenda/2020/09/global-health-zoonotic-disease-covid19-coronavirus-ebola-zika?utm_source=facebook&utm_medium=social_scheduler&utm_term=COVID-19&utm_content=13/10/2020+08:30&fbclid=IwAR04IRiWv1Hw-pJSTl4PMviJYL85ua5EatvrrqhJiIaFIOBSvWl2wfMs3qc

Yorum Gönder

0 Yorumlar