Pandemi döneminde ücretsiz maske bir insan hakkıdır

Covid-19 salgını ülkemizde yayılmaya başladığında hükümetimiz diğer hükümetler gibi maskeyi ücretsiz vermeyi taahhüt etmişti. Halkın yoğun maske talebiyle önce PTT, sonra e-devlet sistemi çökünce iş eczanelere havale edildi. Bunun üzerine bir maske için 1 TL tavan fiyat belirlendi. Devlet ve hükümet gelinen son noktada "ücretsiz maske" dağıtımını bile başaramamış oldu. Şimdi de tüm vatandaşlarına ücretsiz maske dağıtması gerekenler maskesizleri cezalandırmaya kalkarak zulmetmeye hazırlanıyorlar.


Salgının önlenerek hastanelerin doluluk oranının azalması gerektiği açık. Maske ve sosyal mesafe çok ama çok önemli. Şu anki ana akım bilimsel görüş maske ve sosyal mesafe üzerinde duruyor. Gerçekten de coronavirüsün havadaki sıvı partifülleri vasıtasıyla bulaştığı kanıtlandı. 

Maske takmak bu anlamda kamusal alanda herkesin alması gereken bir önlem. Zengin, fakir demeden herkesin tıbbi veya kumaş maske takması lazım. Peki herkese ücretsiz maske vermeden salgını nasıl önleyeceksiniz?

Bir ekmek fiyatında satılan bir tıbbi maskeyi bir hafta boyunca kullanan insanlar var ülkemizde. Sırf maske takıyor ve önlem alıyor gibi görünmek için bunu yapıyorlar. Halbuki evlerindeki paçavralarla ve bir lastikle iş görebilen bir maske yapabilirler. Bu vesileyle çevreye ve cüzdana daha az zarar vermiş olurlar.  Youtube'da el yapımı maske imalatı için yüzlerce video emirlerinize amade.

Fakat,

Alt sınıftan olan insanların elişi maske yapabiliyor olması devletin ücretsiz tıbbi veya kumaş maske dağıtma görevinden azade etmez. Onların bu özverisi haklarından feragat ettikleri anlamına da gelmez. Devlet bu pandemi sürecinde maskesi olmayanlara maske vermek zorundadır. Yoksa sınıfları içselleştirmiş ve salgını önleyememiş olur.

Pandemi döneminde ücretsiz maske bir insan hakkıdır.

Varılan kanı:

Geçmişiyle övünüp diğer devletlerin ülkemizi kıskandığına inananlar vatandaşına maskeyi bile çok görüyorlar. Ülkemizi "kıskananlar" vatandaşlarına ücretsiz maske verirken biz veremiyoruz. Sadece maske dağıtımı sistemli yapılsaydı şimdi bu salgın kontrol altına alınmıştı bile. Bu nedenle, zarardan nereden dönülürse kardır anlayışıyla ücretsiz maske dağıtımına hemen başlanmalı. Kamusal alana çıkacaklara günde en az 2 , haftalık 5 iş günü için 10 tıbbi maske veya çok kullanımlık kumaş maske verilmelidir. Yoksa devlet ve hükümet insan haklarını ihlal etmiş ve kendini inkar etmiş olur. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar