Akıllı telefonunuzu uygulama çöplüğüne çevirmeyin!

Neredeyse bütün internet siteleri sanki tarayıcıdan girilemiyormuş gibi uygulama yapıyorlar ve bizlere bu uygulamaları dayatıyorlar. Telefondaki özel verilere ulaşmak amacıyla dayatılan bu uygulamaları indirmek zorunda değiliz. Tarayıcılar yeter de artar bile...



Telefona yüklenen her bir uygulama telefonun donanımına bir yüktür. Mümkün mertebe az uygulama sayısıyla telefonu kullanmanın telefonun sağlığını olumlu etkilediği kesin. Hal böyle iken kolaylık olacağı düşüncesiyle gereksiz yere uygulamaları yükleyip telefonu yormanın bir anlamı var mı? 

Eski model bir telefon kullanıyor ve yavaşlamasından şikayet ediyorsanız kesinlikle fazlalık uygulamaları hemen yok etmelisiniz. Silinen uygulamalar yerine söz konusu siteleri ana ekrana ekleyebilirsiniz. 

Akıllı telefon üreten şirketler neredeyse her eylemi bir uygulamayla yapmaya alışmışlardır. Onların bu alışmışlığı zamanla telefonu güncellemelerle yavaşlatmaktadır. Yeni modelleri satabilmek için eski modellerin iş göremez hale gelecek kadar yavaşlaması gerekir.

Aynı şekilde çok fazla ziyaret edilen alışveriş, kamu, sosyal medya ve bankacılık siteleri gibi siteler bilgisayarda tarayıcıyı yeterli görürken akıllı telefonda uygulama yüklemeyi zorunlu kıldılar. 

Peki neden akıllı telefonlar bilgisayar gibi kullanılamasın.

Bugün Windows'u bilgisayarınıza kurduktan sonra tarayıcı haricinde hiçbir uygulama/program indirmezseniz bilgisayarınızın yavaşlamayacağı gibi telefonların yavaşlamaması da mümkün.

Elbette tarayıcı seçimi de güvenlik ve hız açısından önemli. Bu itibarla bilgisayarda pek de güvenli olmayan Google Chrome, akıllı telefonda ise güvenlik endişesiyle Mozilla Firefox'un en son sürümünü kullanıyorum. 

İşletim sistemiyle beraber gelen antivirüs yazılımı dışında başka uygulamalar kullanmıyorum. O uygulamaların da cihazları yavaşlatmaktan başka bir şeye yaradığına inanmıyorum.

Sonuç olarak;

Bütün kamu, bankacılık ve alışveriş sitelerinin hiçbirisinin uygulamasını indirmenize gerek yok. Yalnızca tarayıcıdan "siteyi ana ekrana ekle" yaparak istediğiniz siteyi uygulamasını indirmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.Böylelikle uygulama çöplüğüne dönüşen telefonunuz rahat bir nefes almış olur. 

Ayrıca uygulamalar telefonlarındaki özel bilgileri de çalarlar. İstisnasız her uygulama telefonun içerisindeki tüm bilgiye erişebilir ve bu veriyle kendisine avantaj sağlayabilir. Bunun da önüne geçmek için ne kadar az uygulama o kadar iyidir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar