KANAL İSTANBUL'UN AKIBETİ NE OLACAK?

Yerel seçimlerin sonuçları belli oldu. Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı İstanbul'da belki de tarihin en gereksiz ve zararlı projesi olan Kanal İstanbul'un akıbeti merak konusu. Erdoğan'ın "çılgın projem" diye tanıttığı ve bunun için elinden geleni yapacağını söylediği Kanal İstanbul projesi iptal edilecek mi? 

Faizli borçlarla boynu bükülen devletin yöneten hükümet yıllardır bu devasa projeyi ve oluşturacağı rantı körüklüyor. Hatta konumu, imar planı belirlendi, ihale bekleniyordu.

Deniz ulaşımını tasarruflu ve süratli hale getirmek için boğaz olmayan yerlere kanal yapmak suretiyle Panama'da ve Süveyş'de böyle bir çözüm yolu bulundu. Fakat halihazırda bir boğazı olan İstanbul'da  bunu yapmak çok fuzuli. Özellikle de yeşil alanların ve tarım arazilerinin azaldığı İstanbul'da bu proje insana ve tüm canlılara büyük zararlar getirecektir.

Allah vergisi çok güzel bir boğazı olan İstanbul'a bir boğaz daha yapma gayreti aslında rant açlığın bir kavgasıydı. Binlerce dönüm arsa, kanal yapılmak suretiyle yok edilecek, daha da büyük verimli tarım arazisi ve ormanlar imara açılıp talan edilecekti. 

3. Havalimanı ve 3. Köprü'nün yeşil ve verimli alanları yok etmesiyle beraber Erdoğan, Kanal İstanbul projesini tanıtmış ve yakın tarihlerde bunun yapılması için uğraşacağını söylemişti. 

Fakat CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'u kazanması sonrası Kanal İstanbul'un akıbeti merak konusu oldu. İmamoğlu bu gereksiz projeyi iptal edecek mi; yasal olarak bu mümkün mü? soruları akla gelmeye başladı. 

İmamoğlu katıldığı bir röportajda Kanal İstanbul hakkında şunları söylemişti:


"Bu şehrin böyle bir önceliği yok. Bu kavrama muhtaç olma gibi bir kavram yok. Bakın ben İstanbul araştırmaları yapıyorum. Bu şehirde 40 bine yakın binanın deprem riski var, mülteci sorunu var. Bu kentin keyfi olsa inanın, Kanal İstanbul'u konuşuyor olsak derim ki oturalım tartışalım. İnanın ben bu konunun tartışacak, tek bir dakikasını bile boş buluyorum."

İstanbul'un en büyük sorunlarını hemen çözeceğini söyleyen İmamoğlu'nun bu vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin takipçisi olacağım. Çünkü ülkemizde seçime kadar söylenenler söyleniyor fakat iş icraata gelince neredeyse herkes kabuğuna çekiliyor. 

Daha bir çok defa Kanal İstanbul'un gereksizliğini anlatan İmamoğlu, Erdoğan'ın bu en büyük hayaline engel olabilecek mi? Göreceğiz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar