HALEP'TE SON DURUM: KUŞATMADA ESAD-PYD İŞBİRLİĞİ

Türkiye gündemi darbe girişimi ve sonrasındaki görevden almalarla boğuşurken Suriye'de muhaliflerin önemli kalelerinden Halep'ten kuşatma haberleri gelmeye devam ediyor. Esad rejimi, PYD ve Rus hava kuvvetleri işbirliğiyle başlatılan Halep kuşatması, yöre halkının direnişi ile kırılmaya çalışıyor. Son günlerde gelen haberlere göre, Halep merkezindeki muhaliflerin ikmal yolları, PYD tarafından kapatılmış durumda.


Bu gün ise, Esad rejiminin Halep'e ikmal yollarını koruyan bir Rus helikopteri muhalifler tarafından düşürüldü. Aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.




Halepte rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar, Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından beri en şiddetli zamanlarını yaşıyor.. Rejimin geçen haftalarda stratejik Castello yolunu ele geçirmesiyle birlikte sıkışan muhaliflerin ikmal hattı, bugün halepin Kürt çoğunluklu Şeyh Mahsut mahallesindeki YPG'lilerin gençlik merkezini ele geçirmesi ile kapandı. Bu da doğu Halep'teki muhaliflerin kısmen kuşatılması anlamına geliyor.

Büyük ölçüde Sünni Arap ve Türkmen nüfusa sahip Halep, Esad rejiminin önemsediği stratejik bir konumda bulunuyor. Türkiye ile tarihsel bağı oldukça kuvvetli olan Halep şehrinin işgal edilen bölgelerindeki yöre halkı ise, son gelen haberlere göre, Türkiye'ye doğru yola çıktı. Bu haber de muhaliflerin ESAD-PYD-RUSYA kuşatması karşısında zor da olsa direnebildiğini bize gösteriyor.

 Halep Kuşatması'nın İçinden...


Muhaliflerin çatı askeri yapısı Fetih Ordusu, muhalif bölgelerdeki kuşatmayı kırmak amacıyla büyük bir operasyon başlattığını açıkladı. Muhalifler, kentin güneyinde ve batısında ilerleme kaydetti. Muhaliflerin 1 kilometre daha ilerleyebildikleri takdirde 17 Temmuz'da rejim tarafından hayata geçirilen kuşatmayı kırabilir.

Ahrar-u Şam, Faylak-u Şam ve eskiden Nusra Cephesi adıyla bilinen Şam’ın Fethi Cephesi grubunun da içinde olduğu Fetih Ordusu kentin güneyinde rejimin kışla olarak kullandığı Hikmet okulu binası ve ‘1070 konut projesi’ olarak bilinen blokları ele geçirdi.

Muhalifler toplam 60 rejim askeri ve yanında savaşan milisi öldürdüklerini söylüyor.

Halep’te siviller, lastikleri yakarak yoğun hava saldırıları düzenlemeye devam eden Rus ve rejim uçaklarını engellemeye çalışıyor.

Rejim ile muhalifler arasında bölünmüş olan Halep’in kent merkezinde muhaliflerin elindeki kısım 17 Temmuz’da rejim tarafından kuşatma altında alınmıştı. 
(kaynak: AJ-Türk)

"İnsani Koridor açıldı"

Halep'te son yılların en büyük çatışmaları devam ederken Esad rejimi kontrolünün genişlemesiyle yöre halkı Türkiye'ye doğru akın akın geliyor. Rusya'nın kararıyla teslim olanların ve sivillerin geçişine izin verileceğinin duyulmasıyla Türkiye küçük çaplı bir sığınmacı akını ile karşı karşıya.

Analiz

Yukarıda belirttiğim haberlere bakıldığında Halep'in büyük bir bölümünün rejim güçleri tarafından ele geçirildiği açıkça belli. Türkiye'nin ise gündemi 2 hafta geçmesine rağmen hala darbe girişimi ile doluyken, böyle önemli bir kuşatmanın Türkiye medyasında dillendirilmemesi ise düşündürücü. Suriye'nin PYD-Rusya işbirliği ile 15 Temmuz darbe girişiminden 2 gün sonra kuşatmaya girişmesi durumun vahametini ve Türkiye'nin muhalifler lehine takınması gereken tavrı açıkça gösteriyor.

Rusya yetkilileri bu kuşatma sonucunda doğacak olan sığınmacı akını hakkında Türkiye'yi bilgilendirdiklerini söylediler. Türkiye'nin ise, olumlu yanıt verdiği belli oluyor. Darbe girişiminin hala sıcak tutulması sonucunda dış politikada "eylemsizlik" dönemi başlamıştı. Halep'teki kuşatma ardından şehrin Sünni nufusunun şehri terk etmesi teşvik ediliyor. Bu teşvike olumlu yanıtlar veren yöre halkının belli bir bölümü ise Türkiye'ye doğru yola çıkmış durumda. Halep nüfusunun kuşatma böyle devam ederse Esad rejimi ve PYD lehine değişeceği artık aşikar. 

Durum böyle iken Suriye'deki kanlı iç savaşın uzun süre devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar