"YILDIRIM" HIZIYLA BAŞKANLIK SİSTEMİNE

Parlementer sistemin tıkanmaması için elinden geleni yapan Davutoğlu sonrası Ak Parti Genel başkanlık ve Başbakanlık koltuğuna Binali Yıldırım oturacak. Başkanlık sisteminin halk nezdinde kabul görmesi için çalışacak olan Yıldırım, "son başbakan" lakabıyla anılmaya başlandı bile.














Son yıllara damgasını vuran bir lider olan Erdoğan, alternatifsiz olmasının getireceği kargaşayı yenmek için "Başkanlık sistemi" dediği yeni bir yapının oluşması gerektiğini yıllardan beri söylüyordu. Fakat millete "başkanlık sistemi"nin nasıl olduğunu bir türlü anlatamıyordu. Zira Ak Parti içerisindeki Erdoğancı grup, Davutoğlu'nun bu söz konusu sistem değişimi amacı için çalışmadığından yakınıyordu.

Davutoğlu'nun "başkanlık sistemi" planları için bir engel gibi görülmesinden sonra parti içinde bir darbe yapılarak "hoca" lakaplı Ahmet Davutoğlu görevini bırakmak zorunda kalmıştı. 

Meydana gelen kriz yine sadece Ak Parti gibi partilerde görülebilecek bir şekilde kavgasız-gürültüsüz bir şekilde Binali Yıldırım'ın aday olmasıyla aşılmış görünüyor. 

Binali Yıldırım uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı yapmış ve bakanlığı sırasında çeşitli önemli projelere fikir babalığı yapmış bir şahıs olarak göze batıyor. Fakat bu olumlu özellikleri dışında özgül irade anlamında "sıfır" diyebileceğimiz Yıldırım, neredeyse tamamen Erdoğan'ın emir eri görünümünde. Yıldırım'ın bu özelliği de Erdoğan'ın başkanlık sistemi hayalinin gerçeğe dönüşmesinin önündeki en önemli engelin ortadan kalkması demek. 

Binali Yıldırım'ın adı Ak Parti genel merkezinde zikredildiği zaman kendisine parti içinden "son başbakan" şeklinde yakıştırmalar da yapılmış durumda. Son başbakan olacağı düşünülen Yıldırım'ın tam olarak ne olduğu belli olmayan "Erdoğan Başkanlık sistemi"nin bir savunucusu olacağı kesin. 

Çeşitli nabız yoklamalarıyla sistemin nasıl bir temele kavuşturulacağını, milletin neyi isteyip neyi istemediğini belirleme görevi Binali Yıldırım'a verilmiş durumda. 

Dokunulmazlık konusunda "siyasi başarı" sağlamış olan Ak Parti, Binali Yıldırım'la beraber "başkanlık sistemi" için harıl harıl çalışmaya başlayacaktır.

Aylardır devam eden çatışma sürecinin akıbeti ne olacak? 

Bu soruya adaylığının açıklandığı dakikalarda cevap veren Yıldırım, diğer başbakanlar gibi terörün bitirilmesi garantisi vermeyi de ihmal etmedi. 


Görünen o ki Davutoğlu gibi siyasi geleneklere uygun hareket eden, muhalif partilerle müzakere etmeyi bir görev sayan, ve var olan Anayasal yetkilerini kullanan bir lider ile "başkanlık sistemi"ne geçiş mümkün değildi.  

Ak Parti'ye göre yeni Başbakan Binali Yıldırım'ın parlementer düzenin tıkanması noktasında çalışmaları olacaktır. Millet nezdinde gereksiz görülen Başbakanlık makamının ortadan kaldırılması ile yeni sistem artık vücut bulabilecek, Yasama ile yürütme "keskin çizgilerle" ayrılabilecek.

Hiç şüphemiz yok ki, Binali bey Yıldırım hızıyla Başkanlık sistemine geçişin -Erdoğan'dan sonra elbette- en önemli aktörlerinden olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar