YENİ BAŞBAKAN KİM OLACAK?: MUHTEMEL ADAYLAR

Erdoğancılar ile Hocacılar arasında çıkan gerilim sonucu teslim bayrağını çeken Davutoğlu sonrası yeni genel başkanın kim olacağı merak konusu. Biz de muhtemel Genel Başkan adaylarını inceledik.
türkiye.net

Ülkenin son yıllarına damgasını vuran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geleceğe yönelik planlarına ulaşma konusunda Davutoğlu ile çatıştığı zikrediliyor. Özellikle Başkanlık sistemi konusunda çekinceleri bulunan Davutoğlu, Erdoğan'ın bu amacını yerine getirmekte imtina ediyordu. Medya önünde gündemi daha farklı alanlara çekerek kendi özgül iradesinden söz ettirir hale gelmişti.Fakat bu durum çok uzun sürmedi. Ak Parti içerisinde ve türlü bakanlıklarda atamaların geciktiğini düşünen çoğunluk Erdoğan'ın da kararını etkilemiş görünüyor. 

Erdoğan'ın her dediğini tasdikleyen Erdoğancı güruh Davutoğlu'nun çeşitli konularda ağır davranmasını Erdoğan'a şikayet etmiş gibi görünüyor. 

Erdoğan ile Davutoğlu arasında istifaya gidebilecek bir gerilimin yaşanmadığını fakat, Erdoğancılar ile Hocacılar arasında şiddetli bir gerilimin yaşandığını söylemek oldukça doğru olacaktır. Zira, teamül yoklamalarında Gül'ün ismi çıkmasına rağmen tercihini Davutoğlu yönünde kullanan Erdoğan ile karşı karşıyayız.

Peki  Davutoğlu yerine kim geçecek? 

Gelin bu sorunun cevabını hep beraber arayalım. 

Parlatılan adaylara bir göz atalım. 

Binali Yıldırım. 

Yıllardır Ulaştırma bakanlığı yapmasıyla belli bir tecrübeye haiz bir devlet adamı kendisi. 30 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin kalesi İzmir'de belediye başkan adayı olan Yıldırım, burada umut vadeden bir görüntü çizmesine rağmen seçimi kazanamamıştı. Konuşma şekli ve rahat tavırlarıyla Başbakanlık koltuğuna yakışmadığını düşündüğümüz Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yakın arkadaşlarından.  

Mehmet Ali Şahin 

Aslen Avukat olan Şahin, devletin 2. kişisi olan Meclis Başkanlığı da yapmış bir isim. Tecrübe anlamında yeterli bir görüntü çizen Şahin, Karabük Milletvekili olarak görevini sürdürüyor. Konuşma tarzı ve kişiliğiyle Binali Yıldırım'a göre bir derece ağır bastığını düşündüğümüz Mehmet Ali Şahin'in yeni başbakan olma ihtimali yüksek. 

Numan Kurtulmuş

Hükumet sözcülüğü görevini yürüten Kurtulmuş ise diğer bir muhtemel aday. Kurtulmuş'un siyasi tecrübesi kendisini diğer adaylardan ileri bir konuma getirse de Ak Parti öncesi Has Parti girişimi malum. Özellikle Erdoğan'ı eleştirdiği konuşmalar hala internet sitelerinde duruyor. Geçmişi Ak Parti içerisindeki çoğunluk nezdinde unutulacak gibi görünmeyen Kurtulmuş, Erdoğan'ın kafasındaki adaylardan biri değil kanımızca. 

Berat Albayrak

Cumhurbaşkanının damadı durumundaki Albayrak, aynı zamanda Enerji bakanlığı yapıyor. 38 yaşındaki Albayrak'ın başbakanlık makamına Erdoğan tarafından getirilmeyeceğini düşünüyoruz. Başbakanlık koltuğunun Erdoğan'nın her dediğini yapan ve yapacak biri tarafından işgal edilmesi, Davutoğlu'na darbe yapan Erdoğancı güruhu mutlu edecektir elbette. Ancak Berat Albayrak'ın tecrübe ve yeterliliği bir kenara sırf Cumhurbaşkanının damadı olması hasebiyle bu makama getirildiği izlenimi millette ve parti içerisinde huzursuzluk doğuracaktır. 

Bekir Bozdağ

Adalet Bakanı olan Bozdağ, konuşulan diğer isimlerden. Medya önünde sayısız kere demeç veren Bozdağ, tanınırlık açısından oldukça başarılı. Gündem oluşturan her konuda fikirleri olan ve bunu medyayla paylaşan Bozdağ'ın Cumhurbaşkanı'na yakın isimlerden biri olduğu biliniyor. Fakat biz yine Bozdağ'ın da Erdoğan'nın kafasındaki isim olmadığı kanaatini taşıyoruz.  


Herşeyden önemlisi aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kimi seçeceğinde. Evet Ak Parti böyle bir parti. Çok küçük farklılıklar bile geri dönülmez kararlara mahal verebiliyor. Eleştirel düşüncenin yeri olmadan daha ne kadar böyle devam edilecek merak ediyoruz. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar