TÜRKİYE, İSRAİL VETOSUNU KALDIRDI

28 üyeli NATO'ya yıllardır katılmanın hayalini kuran İsrail, Türkiye'nin kendisine yönelik vetoyu kaldırmasıyla genel merkezde ofis açmak bir kenara NATO'ya üye bile olabilecek.
İsrail'e NATO'ya daimi temsilcilik açma hakkı verildi. Türkiye'nin İsrail'e yönelik vetosunu kaldırmasıyla İsrail NATO'ya üye olmanın önündeki en önemli engeli aşmış oldu. Filistin'i yıllardır müslümanlara zehir eden İsrail'in NATO'ya üye olması demek Türkiye ile dost olması anlamına geliyor. 

Bilindiği üzere bir kaç yıldır devam eden İsrail-Türkiye gerilimi Rusya uçağının düşürülmesiyle dizginlenmişti. Hatta Türkiye ile İsrail arasında çeşitli enerji anlaşmaları da imzalanmıştı. 

Bu "veto anlaşması" üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu "İsrail'in güvenliği için çok önemli bir adım" açıklamasını yaptı.

 İsrail'de oldukça sevinçle karşılanan bu haberin ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada 

"NATO, İsrail'in Brüksel'deki örgütün genel merkezinde bir ofis açması ve NATO temsilcisinin kimlik kabul işlemleri tamamlandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından uzun süren diplomatik çabaların ardından geliyor. İsrail'e verdikleri destek ve konuyla ilgili çabalar için organizasyonda çalışan müttefiklerimize teşekkür etmek istiyoruz" denildi.
2010 yılında yaşanan Mavi Marmara saldırısının ardından Türkiye İsrail’in NATO tatbikatlarına katılmasını veto etmişti. İsrail’in NATO merkezinde ofis açması ise, Türkiye'nin vetosunu çekmesiyle mümkün oldu.

Bu haberin ardından akıllara Ocak 2010'da Türkiye'nin maruz kaldığı aşağılatıcı koltuk krizi meydana gelmişti. İsrail Dışişleri Bakanı "Bakın büyükelçi daha alçakta oturuyor ve masada sadece İsrail bayrağı var. Dikkatinizi çekerim" diyeli çok zaman geçmemişti. 

Diğer taraftan Mavi Marmara olayının ve Filistinlilerin acısını yaşamaya devam ettiğimiz şu günlerde İsrail devletini sevindiren bir tutum içerisine girilmesi oldukça düşündürücü. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar