ORTADOĞU'DA CAPTAGON SAVAŞI

8 Kasım’da da Hatay’da 2 ayrı operasyonda ele geçirilen 11 milyon captagon, Türkiye’de bugüne dek gerçekleştirilen en büyük captagon operasyonu olarak kayıtlara geçti. 60'larda bir ilaç olarak ortaya çıkan captagon, kullanan kişiye cesaret, korkusuzluk ve zindelik veriyor. Ortadoğu'daki bitmek tükenmek bilmeyen savaşta captagon, çok önemli bir yer tutuyor. 





















LÜBNAN'DAN SURİYE'YE

Suriye, 2011’de patlayan iç savaştan önce, Avrupa, Türkiye ve Lübnan’dan zengin Körfez ülkelerine doğru süren uyuşturucu/uyarıcı trafiğinde yalnızca bir kavşaktı. BM’ye göre ülkede düzenin çökmesi, yasaların uygulanamaz hale gelmesi, irili ufaklı binlerce silahlı çetenin bölgelerinde hakimiyet ilan etmesiyle Suriye toprakları bu maddelerin baş üreticisi haline geldi. Lübnan’da Bekaa vadisi captagonun en büyük üretim merkeziydi. 2011’den bu yana Bekaa’da yüzde 90 oranında düşen captagon üretimi Suriye’ye kaydı. İmalatının kolay olması, gerekli maddelerin rahat temin edilebilmesi sayesinde captagon baronları birer birer Suriye’ye taşındı. Ancak tek amaç özgürce captagon üretip yalnızca Körfez ve Avrupa’ya göndermek değildi.

"Korku duygusunu ortadan kaldırıyor."

İddialara göre IŞİD, Suriye'de üretilen captagon haplarını en çok
 kullanan örgüt. Araştırmalara göre, vücuda zindelik ve
zihne cesaret veren hap, özellikle Ortadoğu
coğrafyalarında çok fazla tüketiliyor.













İngilizGuardian gazetesi, Time dergisinde geçen yıl, Suriye’de savaşan grupların gece görevleri ve ağır çatışmalarda captagon kullandığını haber veren yazılar çıkmıştı. Açlık hissini ortadan kaldıran bu uyarıcı, coşkunluk girdabında sürüklenen savaşçının uyumadan günlerce savaşabilmesini, acımasızca öldürebilmesini sağlıyor. Korku duygusunu ortadan kaldırıyor. Konuyu Washington Post önceki gün yeniden gündeme getirdi; Suriye’de savaşan unsurlar ideoloji ve siyasi gündem dışında gücünü captagondan alıyor. Captagon, yakın tarihte görmediğimiz türdeki bu vahşetin ana yakıtı işlevi görüyor. Daha da kötüsü, umudunu kaybeden sıradan Suriyeliler de kurtuluşu artık captagonda görüyor.

"Önümde 10 kişi bile olsa, onları yakalayıp öldürebilirdim."

Suriyeli eski bir militan BBC’ye captagonun savaşçılara süper insan enerjisi ve cesaret verdiğini söyledikten sonra anlatıyor; “Komutan geldi ve bize ‘Bu hap size enerji verecek, deneyin’ dedi. İlk kez yuttuk. Kendimizi fiziki olarak fit hissetmeye başladık. Önümde 10 kişi bile olsa, onları yakalayıp öldürebilirdim. Hiçbir sorununuz kalmıyordu, uyumak aklınızdan bile geçmiyordu. Büyük bir cesaret ve güç veriyordu. Komutan askeri kışlaya saldırı komutu verse bile büyük bir cesaret ve güçle oraya dalardım. Hiç yorulmuyordunuz da."

CAPTAGON NEDİR?

Ortadoğu'da daha çok hap şeklinde tüketilen captagon,
bazı bölgelerde şırınga ile de tüketilebiliyor. 
Captagon Sentetik bir uyuşturucu türüdür. Önceleri Almanya’da yasal olarak uykusuzluğu ve uyuşukluğu gidermesi için ilaç olarak üretilen üretilen bu maddenin üretimi, suistimalinin artması üzerine durdurulmuştur. Üretiminin durdurulmuş olması ile birlikte yasal olmayan yollardan, yüksek kazanç elde etmek için çeşitli ülkelerde kaçak olarak üretilmeye başlanmıştır.

Piyasaya captagon ticari adı ile sürülen ve etken madde olarak fenetylline içeren bu uyuşturucunun özellikle Arap ülkelerinde kullanımı yaygındır.

Direk beyine etki eder ve sinir sistemi üzerinde değişiklikler yapar. kullanıldığında kalb ritminin hızlanır, vücut ısısının artar, solunumun hızlanır, kan basıncı yükselir. insan ciğerlerinde bir genişleme hisseder, aşırı bir enerji ve iştahsızlık beraberinde gelir. cok kullanımda depresyon, uzun süreli uyuşukluk, uyku bozukluğu, kalp ve damar zehirlenmesi görülür.

Kaynak: Milliyet-BBC-Türkçe-suriyegercekleri.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar