ÇATI ADAY EKMELEDDİN İHSANOĞLU

DÜNYACA TANINMIŞ FAKAT TÜRKİYE'de O KADAR TANINMAYAN ÇATI ADAY İHSANOĞLU

Gün itibariyle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Merkezine giderek Cumhurbaşkanı adayını açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu adayı olumlu bulduğunu ancak bu ismi değerlendirmeye alacaklarını belirtti. Bu aday Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ders kitabından da aşina olduğumuz Ekmeleddin İhsanoğlu.


Ekmeleddin İHSANOĞLU Kimdir?



     1943 yılında Kahire'de doğdu. İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Universitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı.
     1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra,İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu.
     İhsanoğlu, 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yürüttü. Bu görevinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.
     Türkiye, 2004'te Ekmeleddin İhsanoğlu'nu İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliğine aday gösterdi.Ekmeleddin İhsanoğlu, 2005'te başladığı bu görevi, 2013 yılı sonuna dek sürdürdü.İhsanoğlu, bu dönemde örgütün daha etkin olması için çaba harcadı.Yapılan reformlar çerçevesinde İslam Konferansı Örgütü’nün adı da İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirildi.
     İslam dünyasını ilgilendiren olaylarla ilgili birçok uluslararası kurum, yabancı lider ve politikacıyla görüşmeler yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, bu dönemde batılı ülkeler tarafından da yakından tanındı.Türk ve Osmanlı kültürünün yanısıra İslamiyetle ilgili eserleri de bulunan İhsanoğlu'nun pek çok akademik ve onur nişanı bulunuyor.(ntvmsnbc)
MHP'den YEŞİL IŞIK
     CHP ve MHP'nin Genel Başkanlarının ortaklaşa yaptığı açıklamada; CHP İhsanoğlu ismini kullanırken, MHP bu ismin hayırlı olacağından ve İhsanoğlu'nu öven açıklamalarda bulundu. 
     MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önermesi) Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır. Bu öneri titiz ve partiler üstü bir çalışmanın sonucu olarak olgunlaştığı intibahı yaratmıştır. CHP liderinin değerli bir ismi önermesi, bizi memnun etmiştir. Bu isim etrafında çalışacağımızı açıkça belirtmek istiyorum. diyerek Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyecekleri yönünde yeşil ışık yaktı.
CHP İHSANOĞLU'nu NEDEN SEÇTİ
     Günlerdir AKP iktidarıyla ters düşen yargı mensupları sınıfına dahil edilen Haşim Kılıç'ın aday olamaması CHP'nin kutuplaşmayı güçlendirici bir aday yerine muhafazakar seçmeninde oy vereceği bir aday aradığı hatta aradığı kişiyi bulduğu belli oluyor.
     Ekmeleddin İhsanoğlu, Dünyaca tanınmış bir akademisyen. Türk ve İslam coğrafyasını yakından ilgilendiren eserlere imza atmış. Bu durum da MHP ve AKP seçmeninden oy alabileceğini göstermekte. 
     Fakat önemli noktalardan biri de; dünyaca ün kazanmış İhsanoğlu'nun Türk vatandaşları nezdinde o kadar da ünlü olmadığını da belirtmek gerekir. Önümüzdeki iki ay boyunca Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıtma seferberliği başlatılabilir. Şüphesiz, on iki senedir hiç bir seçimde yenilmemiş R.T. Erdoğan'ı mağlubiyete uğratmakta zordur ama imkansız değildir. Bu sebeple,Erdoğan'ın seçimin ilk turunda seçilememesi durumunda İhsanoğlu'nun seçileceği göze çarpıyor. Erdoğan'ın CB adayı olacağı resmiyet kazanmamışken böyle güçlü bir adayın CHP-MHP çatısı tarafından öne sürülmesi Erdoğan'ın aday olacağını da kesinleştirmiştir. 
     Başbakan Erdoğan ilk tur seçime daha ağırlık vererek İhsanoğlu'nun diğer partilerden oy almasını engellemek isteyecektir.
      Sunu da belirtmek gerekir ki; Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ocak 2014'te kendisiyle yapılan bir röportajda sorulan 'cumhurbaşkanlığına adaylığınızı koyacak mısınız?' sorusuna,
 'benden siyasetçi olmaz' demişti...

RIDVAN KENEFİCİ

Yorum Gönder

0 Yorumlar