KÜRTLER SÜRECİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR? :ARAŞTIRMA/ANKET

Dicle Üniversitesinden Dr. Mehmet Yanmış, çatışma bölgelerindeki "kamuoyu algısını resmetmeyi" amaçladığı bir araştırma yayınladı. PKK'nın hendekli eylemlerini Kürt kamuoyunun bakış açısıyla açıklığa kavuşturan araştırmada, Kürt siyasetinde coğrafi kaotik durum nedeniyle ulusalcıların tekel oluşturduğuna dikkat çekiliyor. 

Araştırma ayrıca, PKK ve HDP tarafından yürütülen hendek siyasetinin yöre halkı tarafından desteklenmediğini gözler önüne seriyor.

Suriye'de süregelen iç savaş nedeniyle örgüte katılım oranında yükselişin gözlendiği belirtilen araştırmanın önsözünde, "Rojova’da Kürtlerin PKK destekli PYD öncülüğünde bir özerk bölge oluşturma isteğinin Türkiye’nin “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması” politikasıyla çatışması ve iç politikada ortaya çıkan yeni şartlar barış görüşmelerini durma noktasına getirmiştir." denildi.

Yapılan çalışmaya katılanların %47’si 18-30 yaş arası gençler, %37’si 31-45 yaş arası orta yaş grubu ve %16’sı ise 46 yaş ve üzeri kimselerden oluşturuyor. 


Son dönemdeki gelişmelerle ülkemiz vatandaşlarının(özellikle Kürtlerin) ne düşündüğünün araştırmalarla keşfedilmesi yönündeki bu önemli çalışmanın satır başları ve araştırma kapsamında sorulara verilen cevaplar şöyle;

ÇÖZÜM SÜRECİNİ NE BİTİRDİ?

 HENDEK SİYASETİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?







DEVLETİN VE HÜKÜMETİN HENDEKLERİN KAZILDIĞI SÜREÇTEKİ TAVRINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?





1990'LARA GERİ DÖNÜYORUZ ENDİŞESİ TAŞIYOR MUSUNUZ?

 BARIŞ SÜRECİ TEKRAR BAŞLAR MI?


Araştırmanın tamamının Türkçe çevirisine alttaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. http://www.rethinkinstitute.org/wp-content/uploads/2016/02/hendek_son-5.pdf

Yorum Gönder

0 Yorumlar